Geruchten
08 september 2017 - Ron Smeets

HTC op weg naar Google Amerikanen praten met Taiwanezen over een overname

Dat het niet echt goed gaat met HTC is al lang geen nieuws meer. De Taiwanese fabrikant, ooit de eerste Android marktleider en maker van uitstekende toestellen, balanceert al jaren op de rand van de afgrond maar weigert er overheen te kukelen. Pogingen om het hoofd boven water te houden lijken vooralsnog te slagen, vooral met dank aan HTC Vive, maar de successen van weleer keren nog niet terug. Daarbij moet ik wel zeggen dat de HTC U11 in mijn ogen de beste HTC smartphone is die de fabrikant de afgelopen vijf jaar gemaakt heeft. Echter, de smartphone kopende consument loopt ook hier niet meer warm voor. Wat dat betreft lijkt HTC een beetje op het Nokia van een jaar of zes geleden. Na een periode van verval lukte het ook de Finnen om weer aardige toestellen te produceren (Lumia 800/900), maar het merk was door de markt (lees: consumenten) inmiddels al  zo hard af geserveerd dat echt herstel niet meer mogelijk bleek. 

Wordt Google de nieuwe HTC eigenaar?
De smartphone tak van HTC staat al een tijdje in de etalage voor verkoop. Veel animo was er echter nog niet voor. Ruim twee jaar geleden kwam Asus even voor die etalage staan, maar die liep al snel weer door. Chinese bronnen melden nu dat Google op dit moment overname gesprekken zou voeren met de Taiwanese fabrikant. Opmerkelijk, maar niet ondenkbaar. Google kocht immers in 2011 al het noodlijdende Motorola. Dat was echter vooral vanwege de enorme patentportfolio van de Amerikaanse fabrikant. Inmiddels is de smartphone divisie van Motorola ook al weer enkele jaren eigendom van Lenovo. Google verkocht het bedrijf in 2014 namelijk weer. Of HTC hetzelfde lot toebedeeld zal worden valt nog te bezien. De patentportfolio van de Taiwanezen is namelijk lang niet zo indrukwekkend als die van Motorola. 

Wordt HTC de ‘huisfabrikant’ van Google?
Er is wel een andere reden te bedenken waarom Google HTC zou willen inlijven. Nadat Google besloot om de Nexus smartphones, die elk jaar door een of twee afwisselende fabrikanten geproduceerd werden, om te dopen tot Pixel, werd ook duidelijk dat Google niet meer wilde dat de merknaam van de fabrikant op de toestellen komt te staan. Dat zal dus betekenen dat de animo van merken als Samsung en LG om nog nieuwe ‘Google Phones’ te ‘mogen’ maken, af gaat nemen. En laat nou net HTC de fabrikant zijn die de eerste twee Pixel smartphones voor Google gemaakt heeft, in 2016. Misschien was dat wel een soort van assessment voor HTC, vooruitlopend op een eventuele overname, wie weet… ;) Volgende maand worden de Pixel 2 en Pixel 2 XL onthuld, zo is de verwachting. Diverse geruchtenmolens melden dat HTC de kleine variant aan het maken is en dat de XL versie uit de keuken van LG gaat komen. Dat zegt natuurlijk niets voor wat betreft een eventuele overname. Kans is groot dat de deal tussen LG en Google over de Pixel 2 XL al beklonken was voordat Google over een overname van HTC ging nadenken.

HTC straks weg? Jammer, maar geen verrassing
Op zich zou het jammer zijn als weer een autonoom smartphone merk gaat verdwijnen, maar de markt is op dit moment nu eenmaal niet anders. Samsung, Apple en Huawei zijn de drie grote, wereldwijd opererende, merken die winst maken. De Vivo’s en Xiaomi’s doen het vooral goed in China en India, waar toch ruim een derde van de wereldbevolking leeft. Alle andere merken zoals Sony, LG, Lenovo, Acer en ook HTC hebben het zwaar, maken soms een beetje winst maar staan meestal aan het eind van het jaar met lege handen als de winst verdeeld moet worden. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.