Nieuws
18 april 2014 - Ron Smeets

HTC ontwikkelt optische zoom voor smartphone camera's

Als je één verbeterpunt van de huidige HTC smartphones moet noemen dan is dat toch zeker wel de kwaliteit van de camera. De eerste HTC One werd op dat gebied al afgeserveerd en hoewel de nieuwe One (M8) met zijn dual lens en verbeterde software al een stuk beter presteert is het nog altijd niet best in vergelijking met de meeste concurrenten (uit dezelfde prijsklasse). Die zijn namelijk het afgelopen jaar ook weer beter geworden.

Symon Whitehorn is een camera ontwikkelaar bij HTC. Hij heeft tegenover Vodafone in Engeland gezegd dat de fabrikant momenteel hard werkt aan de ontwikkeling van optische zoom voor haar smartphone camera's.

Op zich zou dat al een verbetering kunnen zijn, maar ik denk dat HTC ook nog echt iets moet doen aan de sensor zelf. De fabrikant zegt zelf dat ze megapixels niet zo belangrijk vinden en dat ze zich vooral richten op de details in de pixels; de zogenaamde UltraPixel technologie. Onlangs sprak Mark Moons van HTC hier nog over tijdens HTC Live in Amsterdam. "Foto's die je met de smartphone gemaakt worden eindigen vooral op social media sites. In dat geval heb je er alleen maar voordeel van dat je geen 41 megapixel bestanden hoeft te versturen". Daar heeft hij wellicht een punt, maar het zou wel mooi zijn als de foto's ook bij weergave op een groter scherm net zo goed zijn als de kiekjes die afkomstig zijn van een Galaxy S4/5, iPhoine 5(S) en Nokia Lumia 925/1020, toch?

Bij veel vergelijkende foto's zie je gewoon dat de UltraPixel camera van HTC minder gedetailleerde kiekjes schiet dan de meeste concurrenten. Ik heb zelf de afgelopen weken twee vergelijkende fotoreportages gepost waarin dat ook duidelijk te zien is. Waar HTC niet meer al te veel aan hoeft te verbeteren is de kwaliteit van de foto's bij weinig of kunstlicht. Onder die omstandigheden levert de One (M8) verreweg de meest realistische foto's. Als ze daar nog wat meer detail (extra pixels) aan kunnen toevoegen, dan zijn ze al een heel eind op de goede weg.

Maar goed; voor nu weten we dus dat de Taiwanezen serieus werken aan smartphone camera's met optische zoom. Volgens Whitehorn, die natuurlijk niet al te veel mocht prijs geven, zal de grootste vooruitgang op cameragebied binnen 12 tot 18 maanden te verwachten zijn. Dat is wel nog een eeuwigheid in smartphone land. Hoe dan ook ben ik zeer benieuwd of HTC met haar smartphone camera's inderdaad vooruitgang gaat boeken.

Bron Whitehorn: Vodafone UK

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.