Toestellen
02 april 2012 - Ron Smeets

HTC One X, de beste Android smartphone van 2012, tot nu toe!

HTC presenteerde in Barcelona haar nieuwste smartphone line up; de HTC One Series. Volgens de Taiwanese fabrikant wordt dit de ‘One’ smartphone die we dit jaar nog nodig zullen hebben. Daarom presenteerden ze dus ook maar meteen drie varianten, de One X, One S en One V ;-)

De One X is zonder enige twijfel het topmodel van de One Series. Die heeft namelijk een quad core processor (plus een extra core voor de accu en 12-core GPU van NVIDIA), een 4.7 inch HD (720p) display en een razendsnelle 8 megapixel camera waarmee je bovendien gelijktijdig in full HD kunt filmen én foto’s maken. Ik had het geluk dat ik de afgelopen 10 dagen al met het toestel kon ‘spelen’ en mijn review dus ook klaar was op het moment dat de One X officieel in de winkels ligt, vandaag, 2 april.

Hardware en Design

Een van de klachten die HTC in 2011 ten deel viel was het ietwat saaie, dertien in een dozijn, design van haar toestellen. Met de HTC One X zijn de Taiwanezen er echter weer in geslaagd om een toestel te ontwerpen dat, vergeleken met eerdere modellen en de concurrentie, weer een ietwat eigen gezicht heeft.

Uiterlijk valt vooral de gebogen achterzijde op. De body van de One X is zodanig ontworpen dat de indruk gewekt wordt dat ook het scherm ietwat gebogen is, net zoals we dat kennen van de Galaxy Nexus bijvoorbeeld. Bij de One X is dat echter gezichtsbedrog (eerste foto hieronder). Het scherm is wel degelijk helemaal vlak

Omdat HTC er voor gekozen heeft onder het scherm nog een relatief grote ruimte te reserveren voor de drie Android tiptoetsen (‘back’, ‘home’ en ‘menu’) is de One X ietwat langer dan sommige andere toestellen. Toch ligt de One X prima in de hand en als ik hem vergelijk met de Nokia Lumia 800, wiens scherm een hele inch (2.5 centimeter) kleiner is, dan valt de afmeting van de One X nog alleszins mee. Hij is wel beduidend groter, maar niet onhandig in gebruik, ook niet bij één-hand-bediening.

Aan de voorzijde van de One X zie je verder nog de front camera, boven het scherm. Daar zit ook de luidspreker (om te bellen). Wat ik zelf een handige feature blijf vinden voor smartphones is een notificatie ledje die aangeeft dat er nieuwe meldingen zijn (gemiste oproepen, binnenkomende SMS, social media updates en dergelijke). Bij de HTC One X is dat ledje verstop in het ‘raster’ van de luidspreker, om precies te zijn, in het zesde ‘gaatje’ van de onderste rij (vanaf rechts gekeken;-))

Op de achterzijde van de HTC One X vind je, natuurlijk, de camera met, enkele, LED flitser. Prominent in het midden staat het HTC logo en de pogo-pin connector, iets waar je nog weinig mee kunt overigens. Net als bij de recente Sensation modellen is de One X ook voorzien van Beats Audio. Links boven de camera zit de ingang voor de microSIM kaart. Om die te openen heb je een naald of speld nodig (het Apple gereedschap werkt ook), maar HTC levert in de doos ook een eigen tooltje mee. Rechts boven de camera zit verder nog de 3.5mm audio (headset) aansluiting.

Helemaal bovenop het toestel zit de aan-uit/unlock toets. Links zie je ook nog een klein gaatje, identiek aan de microfoon die aan de onderzijde geplaatst is. Dat bovenste ‘microfoontje’ zorgt door het ‘wegpoetsen’ van achtergrondgeluiden tijdens het bellen.

De lader ingang, microUSB, bevindt zich aan de linkerzijde van de One X en heeft, gelukkig, geen beschermend klepje, dat toch alleen maar kapot zou gaan op die plek. Aan de rechterzijde zit alleen de volumetoets, één langere toets die helaas geen dienst kan doen als zoom-knop voor de camera. Een aparte camera toets heeft de One X ook niet.

Datzelfde geldt voor eventuele geheugenuitbreiding. Dat is voor de HTC One X geen optie. De achterzijde kan niet verwijderd worden. Het wisselen van de accu kan dus ook niet. Standaard heeft de One X 32GB intern geheugen. Voor de meeste gebruikers zal dat meer dan voldoende zijn.  Daarnaast krijg je ook standaard 25GB opslag via DropBox (in de cloud) erbij. De eerste twee jaar is dat gratis. Daarna koop je waarschijnlijk toch de One X 2 (of 3 ;-)) met 64 of 128GB geheugen met eventueel weer nieuwe gratis DropBox functie, maar dat is puur speculatie van mijn kant.

Het toestel voelt degelijk aan en ligt, zoals gezegd, lekker in de hand. De meeste personen aan wie ik de One X in de afgelopen 10 dagen heb laten zien waren het met mij eens dat deze HTC nog altijd duidelijk herkenbaar is als een HTC maar toch mooier ontworpen is, met betere ‘looks’ dan de toestellen die de Taiwanese fabrikant in 2011 uitbracht. Dit blijft natuurlijk ook een kwestie van smaak. Een klein minpuntje is wel dat de behuizing, wanneer je er een beetje in knijpt, wat krakende geluiden maakt (plastic op plastic). Dat heb ik bijvoorbeeld bij de Galaxy Note en Xperia S niet gemerkt.

Android ICS en HTC Sense 4.0

Bij de eerste keer opstarten krijg je een hele sloot aan opties om al je accounts en verbindingen direct in te stellen. Denk aan de provider instellingen, WiFi, je Google account, facebook, twitter, email en diverse HTC Sense accounts (Skydrive, Watch etc). Het is handig om dat ook meteen maar te doen zodat je daar geen omkijken meer naar hebt als je de One X gaat gebruiken.

De HTC One X draait op Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich). Feitelijk is de standaard UI daarvan al prima in orde maar HTC heeft er toch, zoals de meeste fabrikanten, voor gekozen om ook nu weer haar eigen UI ‘over’ die van Android te ‘leggen’; HTC Sense 4.0 in dit geval dus.

In de praktijk zie je niet veel meer terug van de standaard Android ICS UI. HTC heeft zo ongeveer alle features van een eigen look-and-feel voorzien. Vergeleken met de Galaxy Nexus, die alleen gebruik maakt van de Android UI, merk je in het dagelijks gebruik niet of nauwelijks iets, qua snelheid en soepelheid van de User Interface. HTC heeft daar dus goed werk verricht, maar dat was ook al zo met de vorige versies van HTC Sense. Ook die presteerden prima, waren zeer gebruiksvriendelijk en snel.

Al met al lijkt de combinatie tussen Android ICS met HTC Sense 4.0 prima uit te pakken op de HTC One X. Ik ben in de tien dagen dat ik het toestel nu getest heb geen grote problemen tegengekomen. Als ik al iets zou moeten noemen dan is het misschien ‘t ietwat kleine lettertype op sommige knoppen. Wanneer je een SMS maakt dan is het woord ‘Verzenden’ op de toets die daarvoor bestemd is wel wat lastig te lezen.

Wat betreft de snelheid en stabiliteit kan ik niet anders dan concluderen dan dat de HTC One X op dat gebied een topper is. Ik heb niet één vastloper gehad, ook niet in de applicaties die ik gebruikt heb. Letwel, er zullen ongetwijfeld Android Apps in de Google Play Store (voorheen Android Market) staan die niet compatible zijn met de One X of Android ICS. Mijn meest gebruikte apps deden het in ieder geval allemaal. Denk aan Buienradar, NOS teletekst, nu.nl, gmail, facebook, twitter en Google Maps (navigatie).

Camera en Multimedia

De camera van de HTC One X heeft met zijn 8 megapixel een minder hoge resolutie dan bijvoorbeeld de Sony Xperia S, maar dat is zeker geen nadeel. De megapixel race is min of meer voorbij en waar de fabrikanten zich de afgelopen maanden vooral op richten (en terecht) is de snelheid en functionaliteit van de camera. Full HD video is hot. De camera van de One X kan ook video’s in full HD opnemen. De kwaliteit daarvan is erg goed. Hieronder kun je een voorbeeldje zien (wel op full screen zetten) en op de video pagina staan nog een paar voorbeelden (worden binnen enkele uren nadat de review online gegaan is, toegevoegd).

Een handige gimmick van de HTC One X is de mogelijkheid om tegelijkertijd te filmen en foto’s te maken. Het ontbreken van een aparte, hardware, camera toets wordt daarmee min of meer verklaard. Wanneer je namelijk zo’n toets zou gebruiken voor het starten en stoppen van video opnames of het maken van een foto, dan  zou dat bij deze functie (filmen en foto’s maken tegelijkertijd) wel erg lastig te configureren worden.

Ik heb de video opname functie van de HTC One X ook even vergeleken met die van de Sony Xperia S. Op de videopagina van deze review kun je vier filmpjes bekijken, buiten en binnen opgenomen. De kleuren van de One X zijn wat feller (betere kleuren) dan die van de Xperia S. Bij opnames buiten is dat goed te zien en lijkt het mij ook een voordeel. Echter, bij opnames binnen presteert wat mij betreft de Xperia S beter. De kleuren van de Sony komen dan wat dichter bij de werkelijkheid.

Al met al heeft de HTC One X wel een bijzonder goede camera gekregen. Zoals gezegd merk je weinig van het verschil tussen 8 en 12 megapixels. Het opstarten van de camera gaat erg snel en duurt amper 1 seconde. Het maken van een foto, inclusief scherpstellen (autofocus) gaat zonder enige vertraging. Op het moment dat je afdrukt wordt de foto meteen gemaakt. Je kunt ook ervoor kiezen om de touch focus te gebruiken om op een bepaald object binnen het cameravenster scherp te stellen. Ook dat werkt lekker snel, binnen 1 seconde.

Een leuke gimmick is bovendien dat je ‘repeteer opnames’ kunt maken. Wanneer je de cameratoets op het scherm ingedrukt houdt, dan blijft de One X foto’s maken, tot maximaal 20 kiekjes in een paar seconden. Dat is overigens een standaard instelling die je eventueel kunt uitzetten. Dan blijft het toestel foto’s maken. Daarna worden alle foto’s onder in het scherm weergegeven en kiest het toestel bovendien meteen de beste opname (die wordt groen omlijnt. Je kunt er dan voor kiezen om die ‘beste opname’ te bewaren of een andere te selecteren. Wanneer je die gekozen hebt, dan wordt alleen die foto opgeslagen, de anderen kunnen eventueel verwijderd worden. Doe je dat niet, dan zie je in de galerij bij de betreffende foto een ‘tabblad’ icoontje staat. Daar kun je dan alle foto’s van die opname bekijken. Bij de instellingen kun je er ook voor kiezen dat het toestel zelf de beste opname opslaat. Dan krijg je na het maken van de ‘repeteer-kiekjes’ geen overzicht van alle opnames, maar wel in de galerij natuurlijk.

Op de foto pagina van deze review kun je een aantal kiekjes bekijken die ik met de HTC One X gemaakt heb.

De HTC One X is, net zoals de meeste HTC modellen uit 2011, ook uitgerust met Beats Audio. De kwaliteit daarvan behoeft verder geen uitleg meer, denk ik. In combinatie met een bijbehorende Beats headset heb je de beschikking over een van de betere multimedia spelers.

De externe speaker geeft ook genoeg volume, maar zoals altijd is dat niet mijn ding. Ik vind het bijzonder irritant om zo naar muziek te luisteren. Veel te schel. De kwaliteit van de speaker van de One X is wel weer iets beter dan die van veel concurrenten. Dat is dan wel weer een voordeel wanneer je video’s bekijkt op het toestel, zonder gebruik te maken van een headset.

Het 720p display van de HTC One X komt qua kleurverzadiging in de buurt van de bekende Super AMOLED schermen die onder andere door Samsung gebruikt worden. Erg goed en scherp. In de zon weer wat minder maar dat zal niemand echt verrassen. Ik heb nog bijna geen enkel toestel gezien waarvan het scherm in de felle zon net zo prettig leest als binnen of bij bewolkt weer.

Internet en Social Media

De HTC One X is standaard voorzien van de Android Webbrowser. Die werkt verder prima. Wanneer je een snelle (WiFi) verbinding gebruikt, dan is hij sneller dan de browser van de vorige Android versies. Bij gebruik over 3G (UMTS of HSPA) is de snelheid natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de internetverbinding.

Ik heb dat wel even getest en vergeleken met mijn Samsung Galaxy Note. De One X had een HSPA verbinding (KPN) met 60% (‘drie’ van de ‘vijf’ streepjes) signaalsterkte terwijl de Note een HSPA+ verbinding (Vodafone) van 75% (‘drie’ van de ‘vier’ streepjes) liet zien. Toch was de HTC One X iets sneller klaar met het laden van een webpagina (die ik nog niet eerder bezocht had) dan de Galaxy Note. Klinkt goed, maar zoals gezegd, het vergelijken van webbrowsers over 3G verbindingen zegt niet zo heel erg veel.

Het scrollen door een webpagina gaat soepel en je krijgt ook vrijwel direct de rest van de pagina te zien wanneer je op en neer scrolt. Ik heb  de browser van de HTC One X ook even naast die van de Galaxy Nexus gehouden, ook een Android ICS toestel maar dan zonder ‘custom UI’. In beide gevallen gebruikte ik weer een WiFi verbinding. De Galaxy Nexus laadde een webpagina in 3 van de 4 gevallen ietsje sneller dan de One X, maar het verschil was niet bijzonder groot.

Voor de bekende Social Media netwerken is de HTC One X zijn prima uitgerust. Je kunt er voor kiezen om de standaard facebook en twitter applicaties te gebruiken maar het bekende (voor HTC fans) HTC Peep, waarin verschillende sociale netwerkupdates verzameld worden, werkt ook prima. Bij de eerste keer opstarten van het toestel kun je al deze accounts direct configureren. En natuurlijk werkt WhatsApp ook op de One X ;-)

Een van de belangrijkste tools voor het bijhouden van Sociale Netwerken is het toetsenbord. Zoals zo veel (bijna alle) Android smartphones  heeft de HTC One X ook geen fysiek toetsenbord maar een touchscreen variant.

Het touchscreen toetsenbord van de One X voldoet meer dan prima. Zowel staand als liggend zijn de toetsen goed bereikbaar. In de staande stand is typen met een hand goed te doen. Iets dat bij de grotere Galaxy Note bijvoorbeeld niet echt lekker werkt. Wanneer je het toetsenbord van de One X liggend gebruikt dan moet je wel twee handen gebruiken, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

Snel typen op de One X is geen probleem. De reactiesnelheid van de toetsen en de tekst die in beeld verschijnt is te verwaarlozen, ook voor hele snelle typers ;-) Waar ik zelf wel even aan moest wennen is het feit dat te toets om te schakelen tussen het qwerty- en numerieke (plus speciale tekens) toetsenbord aan de rechterzijde, tussen de ‘punt’ en ‘return’ geplaatst is. Doorgaans (bij Samsung en Sony toestellen bijvoorbeeld) zit die toets aan de linkerzijde. Bij de HTC One X vind je daar de ‘taal-toets’. Kwestie van wennen.

Accu en Conclusie

UPDATE (03-04, 10u05): Inmiddels ben ik er achter gekomen dat de eerste toestellen die uitgeleverd worden firmware versie 1.26.xxx hebben. Die versie had ik eerst ook op mijn toestel staan (een prototype) en hetzelfde geldt ook voor enkele testoestellen van Vodafone. Daarover sprak ik zondag met medewerkers van die provider. In de loop van de vorige week, tijdens het testen, kreeg ik van HTC de FW 1.27.xxx

Daarbij was het verschil in accuprestatie navenant. Met FW 1.26.xxx liep de accu binnen 8 tot 10 uur leeg als ik BT, WiFi en GPS aan had staan. Volgens HTC zou de update (FW 1.27.xxx) ook op de 'winkeltoestellen' zitten. Nu blijkt dus dat dit niet het geval is. Het feit dat er dus verschillende firmware versies in omloop zijn betekent wat mij betreft in ieder geval dat de toestellen met versie 1.26xxx binnenkort een update mogen verwachten,

Ik was van plan om mijn 'accu-bevindingen' met de 'oude' firmware ook online te zetten, maar HTC gaf naar aanleiding van mijn feedback tijdens de review / testperiode aan dat dit niet zou gaan spelen bij de definitieve winkelversie. Dat blijkt nu dus wel het geval te zijn.

Hetzelfde geldt dus voor de prestaties van de camera. Ik heb zondag een professionele fotograaf naar de kwaliteit van de foto's, ook bij minder licht (binnen) laten kijken en die was, op het toestel met FW 1.27.xxx behoorlijk goed te spreken over hoe weinig ruis en 'korrel' in die foto's aanwezig was. Daarop heb ik dus ook mijn bevindingen met de camera gebaseerd.

Concluderend (voor deze update): wacht heel even af en kijk welke firmware versie jou toestel heeft. Wacht daarna even op de update en je zult zien dat het beter wordt ;-) Hieronder staan nog twee screenshots van de accuprestaties toen mijn review toestel nog de 'oude' (1.26.xxx) firmware had. Die spreken wel voor zich. Verderop zie je de eerder reeds geplaatste screenshot met de accuprestaties van firmware versie 1.27.xxx

Het uithoudingsvermogen, of beter gezegd het gebrek daaraan, van de accu is een van de grootsteirritatiepunten van smartphone gebruikers. Een accu die, ook bij intensief gebruik, makkelijk het eind van de dag haalt (minimaal 18 uur gebruik), staat bijna altijd op nummer 1 van lijstjes met verbeterpunten.

De accu van de HTC One X heeft mij de afgelopen week behoorlijk verrast, in positieve zin. Zoals bekend, of niet, heeft de One X niet alleen een quad core processor met een groot aantal ‘GPU cores’, maar ook een aparte, vijfde ‘processor core’ die speciaal bedoeld is om de prestaties van de accu te optimaliseren.

Voor zover ik het nu, na drie ‘laad cycli’, kan beoordelen kun je met de accu van de HTC One X met gemak anderhalve dag doorkomen. Tot twee keer toe redde ik zelfs het eind van de tweede dag. Zie ook het (linker) screenshot hieronder. Na 1 dag en 23 uur had mijn One X nog 33% accuspanning over. Omwille van de test had ik er bovendien voor gezorgd dat ik WiFi, Bluetooth en 3G aan had staan. GPS heb ik een halve dag (zo’n 10 uur) actief gehad (niet navigeren, maar gewoon ‘aangezet’).  Verder heb ik het toestel normaal gebruikt. Wat bellen, SMS’en, en redelijk wat twitter, facebook en internet gebruik.

In ruim 16 uur vlak voor de publicatie van deze review heb ik het toestel veel intensiever gebruikt. Dat wil zeggen dat ik mijn One X door diverse handen heb laten passeren van mensen die er even mee wilde spelen.  Het scherm heeft daarbij dus zo’n 7 uur vrijwel continu aangestaan. Het resultaat kun je hieronder bekijken; nog altijd 38% accuspanning over.

Conclusie
Ik heb nu ruim een week met de HTC One X rondgelopen en eigenlijk kan ik maar één conclusie trekken. Dit is de beste Android smartphone van 2012, op dit moment natuurlijk. De snelheid, functionaliteit en Android ICS in combinatie met HTC Sense 4.0 maken van de HTC One X inderdaad bijna ‘de enige smartphone die je nog nodig hebt’ zoals HTC dat in Barcelona al beweerde. Hoewel dit natuurlijk altijd momentopnames zijn. Wie weet wat er over enkele weken of maanden nog allemaal gepresenteerd wordt (de Galaxy S III van Samsung, om maar eens eentje te noemen). Hoe dan ook, aan de HTC One X kun je geen buil vallen, mits je bereid bent het juiste budget vrij te maken hiervoor. Met een prijskaartje van ruim 550 euro (599 adviesprijs maar voor ca. 550 al in de online shops) is het bepaald geen koopje, maar je krijgt wel degelijk waar voor je geld.

De HTC One X is een quad core smartphone. Merk je daar heel erg veel van? Is hij inderdaad 4 keer sneller dan de single core Lumia 800. Nee, maar dat is volgens mij ook niet waar je naar moet kijken. De quad core processor, met zijn extra accu core en 12 GPU cores zorgen ervoor dat de algehele ervaring van de HTC One X, in het dagelijks gebruik, ontzettend prettig (snel, soepel) is.

Positief:
++++ Accu prestaties
+++ Camera is ultrasnel en kan filmen én fotograferen tegelijk
+++ Snelheid en soepelheid van het toestel en de Sense 4.0 UI
+++ Het scherm is erg helder en bijzonder goed leesbaar
+++ Goed en snel functionerend touchscreen toetsenbord
++ Het gebogen design geeft het toestel een ‘eigen’ gezicht
+ Stabiliteit van het OS en de UI

Negatief:
-- Geen fysieke camera toets
- Soms een ietwat krakende behuizing

Foto's van de HTC One X

HTC-One-X-Front HTC-One-X-Side-L HTC-One-X-Top-Cam HTC-One-X-Side-R HTC-One-X-Cam-Close HTC-One-X-Back HTC-One-X-Beats HTC-One-X-Bottom

HTC-One-X-Front-Toetsen HTC-One-X-Front-Top HTC-One-X-Top

HTC-One-X-GalaxyNote HTC-One-X-XperiaS HTC-One-X-SensationXL-XperiaS-Back

Foto's, gemaakt met de HTC One X

Hieronder een aantal foto's die ik gemaakt heb met de HTC One X, nadat ik de nieuwe firmware ontvangen had. De high-res versies kun je op deze Flickr pagina bekijken.

Foto-1 Foto-2-003 Foto-3-005 Foto-4-007 Foto-5-008 Foto-6-010 Foto-7-011 Foto-8-012 Foto-9-017 Foto-10-018 Foto-11-019 Foto-12-020

Video's, gemaakt met de HTC One X

Hieronder staat een korte video die ik met de HTC One X genomen heb. En nog enkele video's die ik met zowel de One X als de Xperia S gemaakt heb. Eerst zie je de One X versie en daaronder de Xperia S opname.

De HTC Video, binnen:

De Xperia S video, binnen:

De HTC video, buiten:

De Xperia S video, buiten:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.