Toestellen
01 september 2016 - Ron Smeets

HTC One A9s is een downgrade van de One A9 De 's' staat bij HTC waarschijnlijk voor 'stripped'

Wanneer een smartphone fabrikant een nieuwe versie van een bestaand toestel lanceert en daar de letter 's' aan toevoegt, dan mag je er gevoeglijk van uit gaan dat het hier een upgrade betreft. Enkele verbeterde specs is dan wel het minste wat verwacht wordt. Bij HTC, die al niet aan de goede kant van de succesweegschaal 'hangen', werkt dat duidelijk anders.

De Taiwanese fabrikant onthulde vandaag de One A9s. De opvolger van de One A9 die vorig jaar het daglicht zag. In het officiële persbericht meldt HTC dat ze met de One A9s voortbouwen op het design en de technische innovaties van de One A9. In werkelijkheid had daar echter moeten staan dat ze de One A9 op bepaalde punten juist afgebroken hebben.

Over het design hoef je niet te twisten want dat is en blijft een kwestie van smaak, maar kijkend naar de specs dan vallen toch een paar zaken op. Zo heeft de One A9s een 5 inch HD (1280 x 720) SLCD scherm. Zijn voorganger had een 5 inch full HD (1920 x 1080) AMOLED display. Niet echt een vooruitgang voor de 's' variant dus. Hetzelfde geldt voor de 13 megapixel camera aan achterzijde. Die van de 's' heeft geen optische beeldstabilisatie meer. Ook de processor is niet meer van Qualcomm, maar van het goedkopere MediaTek. De Snapdragon 617 is vervangen door de Helio P10; wel beiden octa-core rekenchips.

Is er dan helemaal niets verbeterd? Jawel hoor, de One A9s heeft een dikkere, 2300mAh, accu, wat natuurlijk altijd een welkome upgrade is, en de selfie camera is van 4 naar 5 megapixels gegaan. Andere specs, zoals de vingerafdruk scanner, 3GB RAM, 32GB intern geheugen (al is er ook een 2GB/16GB variant) en de bekende connectivity features zijn onveranderd gebleven.

Gelukkig wordt de HTC One A9s wel goedkoper dan zijn voorganger. Hij ligt vanaf begin november in de winkels voor een advies verkoop prijs van 349 euro.

Uit het persbericht:

De HTC One A9s bouwt voort op HTC’s iconische ontwerp en wereldwijd bekende technologische innovatie. De HTC One A9s vertegenwoordigt een nieuwe generatie mobiele telefoons waarbij precisie, vakmanschap en kwaliteit voor een scherpe prijs centraal staan.

Het ontwerp van de HTC One A9s is geïnspireerd door de natuur, met een verfijnde aluminium behuizing met dual-finish die glinstert door het licht van het frame. Dankzij de gepolijste randen en het 5-inch scherm ligt het toestel comfortabel in de hand. De diamant-achtige geslepen knoppen laten zien dat aandacht is besteed aan elk detail. De HTC One A9s is duurzaam en heeft, naast honderden val- en krastesten, uren van extreme weersomstandigheden doorstaan voor garantie op langdurige betrouwbaarheid.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.