Nieuws
25 augustus 2015 - Ron Smeets

HTC geeft investeerders geld terug Taiwanezen gaan aandelen, voor een prikkie, terugkopen

Ok, de titel klinkt misschien als een soort van "Niet goed, geld terug garantie". En dat is het eigenlijk ook wel, maar dan toch iets anders. De raad van bestuur van HTC heeft namelijk ingestemd met een programma waarbij de Taiwanese fabrikant de komende twee maanden maximaal 50 miljoen aandelen terug gaat kopen.

Nu ben ik geen econoom, maar als ik het goed begrijp dan heeft HTC door wanprestaties er voor gezorgd dat de waarde van de aandelen in de afgelopen vijf jaar met meer dan 95% gedaald zijn en kopen ze diezelfde aandelen nu voor een prikkie terug in de hoop dat andere de investeerders (want die eersten zijn tot maximaal 95% van hun investering kwijtgeraakt) weer vertrouwen krijgen in HTC en ook aandelen gaan kopen zodat de koers weer omhoog gaat. Wellicht is het toeval, al geloof ik daar niet in, dat HTC gewacht heeft met het bekendmaken van deze terugkoop actie tot het moment dat de Aziatische beurzen met meer dan 15% gekelderd waren, eind vorige en begin deze week.

Maar goed, nu moeten ze in Taiwan ook gaan hopen dat de volgende producten het succes, of toch zeker een belangrijk deel daarvan, uit vervlogen jaren doen herleven. Uiteindelijk zal dat namelijk de doorslag geven of de Taiwanese fabrikant nog levensvatbaar is.

Zoals gezegd, ik ben geen econoom, maar mijn boerenverstand zegt me dat HTC deze andelen-terugkoop-actie in onderstaand persbericht iets rooskleuriger doet voorkomen dan dat het in werkelijkheid is.

Het persbericht:

HTC kondigt aan dat de Raad van Bestuur een aankoopprogramma heeft goedgekeurd om het vertrouwen van investeerders terug te winnen en de waarde voor de aandeelhouders te verhogen.

Het programma, dat de komende twee maanden wordt uitgerold, bestaat uit een zogenaamde buy-back tot een maximum van 50 miljoen aandelen. Dit is ongeveer 6 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen van het bedrijf. Gebaseerd op de slotkoers van gisteren, zou dit neerkomen op ongeveer 2 miljard Taiwanese Dollar (ongeveer 60 miljoen USD). Het totale bedrag is afhankelijk van de uiteindelijke aankoopprijs van de aandelen.

De inkoop van bijna 6 procent van alle uitstaande aandelen vertegenwoordigt een aanzienlijk rendement op de aandelen van de huidige investeerders. Op een moment dat de aandeelkoers de intrinsieke waarde van het bedrijf niet weerspiegelt, toont het de kracht van de bedrijfsbalans én financiële flexibiliteit.

“Ik ben blij met deze mogelijkheid om de aandeelhouderswaarde te verbeteren met een relatief klein deel van onze balans”, zegt Cher Wang, voorzitter en CEO van HTC. “Het programma weerspiegelt het geloof van onze raad om met eigen slagkracht onze nieuwe diversificatiestrategie succesvol uit te voeren. We hebben nu de juiste structuren en procedures klaar om resoluut te kiezen voor een houdbare en winstgevende groei. Ik ben enthousiast over alle kansen die ons te wachten staan op gebied van smartphones, virtual reality en connected devices, en blijf volledig gefocust op het bouwen aan het nieuwe HTC.”

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.