Nieuws
17 oktober 2012 - Ron Smeets

HTC en Samsung vallen Nokia WP8 smartphones aan op prijs?

De officiele prijzen van alle Windows Phone 8 toestellen die tot dusver gepresenteerd zijn, zijn nog niet bekend. Vorig jaar, toen Nokia haar eerste Windows Phones presenteerde, de Lumia 800 (en later de Lumia 710, 610 en Lumia 900) lagen de prijzen van de nieuwe Finse smartphones onder die van vergelijkbare concurrenten. Dat heeft echter (nog) niet geleid tot een doorslaand succes voor Nokia's Lumia toestellen.

Voor wat betreft de Windows Phone 8 toestellen van Nokia (de Lumia 920 en 820) lijkt het een ander verhaal te worden. Bronnen in Taiwan claimen namelijk te weten dat Samsung en HTC hun concurrenten (de Ativ S, Windows Phone 8X en 8S) voor de twee nieuwe Lumia's een stuk voordeliger gaan prijzen.

Volgens DigiTimes (en uit eerdere prijsgeruchten) zullen de Nokia Lumia 820 en 920 respectievelijk (adviesprijzen) zo'n 500 en 650 Euro gaan kosten. De Samsug Ativ S, een directe concurrent voor de Lumia 920 zou daarentegen een adviesprijs van ongeveer 550 Euro krijgen. Ook HTC is volgens de Taiwanese bronnen van plan haar Windows Phone 8X en 8S voordeliger te prijzen dan de Lumia 920 en de Lumia 820. Al wordt op dit moment alleen nog gespeculeerd over de prijs van de Windows Phone 8X. Die zou tussen de 385 en 460 Euro komen te liggen.

Als deze geruchten, want dat zijn het nog, kloppen, dan kan Nokia haar borst nat maken. De Lumia 920 is weliswaar, qua specs, een bijzonder high end Windows Phone 8 toestel, zeker met de Pureview camera, maar een prijsverschil van ca 100 Euro met de Samsung Ativ S en 190 tot misschien zelfs wel 265 Euro met de HTC 8X is wel heel erg veel. Overigens wordt ook verwacht dat de eerste Huawei Windows Phone 8 toestel, de (Acsend) W1 die qua specs een concurrent voor de Lumia 820 zal worden, met een prijs van 230 - 270 Euro ook een heel stuk goedkoper is dan de Lumia 820 van 500 Euro.

Of consumenten dan nog (massaal) terug zullen keren naar een Nokia smartphone wordt mijnsinziens een stuk lastiger voor de Finse fabrikant. We zullen het wel zien. Over enkele dagen (eind deze maand) worden de definitieve prijzen, en beschikbaarheid, van de Windows Phone 8 toestellen van Nokia, Samsung en HTC verwacht.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.