Geruchten
05 januari 2012 - Ron Smeets

HTC en Samsung in gesprek met RIM om BB OS10 te gebruiken?

Het is wel de dag van de onwaarschijnlijke geruchten zeg. Na de verhalen over Microsoft dat mogelijk de smartphone divisie van Nokia gaat kopen is het nu de beurt aan analist Peter Misek die claimt te weten dat RIM van plan is haar nieuwe smartphone OS, BlackBerry 10, onder licentie beschikbaar te stellen aan andere fabrikanten.

Sterker nog, volgens Misek staan de overeenkomsten met HTC en Samsung zelfs al in de stijgers.

Natuurlijk zou het RIM geen windeieren leggen als ook andere, grote, smartphone fabrikanten toestellen met BlackBerry 10 gingen produceren en verkopen, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Samsung en HTC daar serieuze interesse in hebben. Voor beide fabrikanten is Android al geruime tijd het belangrijkste smartphone OS en dat levert beiden ook de nodige successen op.

Zowel Samsung als HTC hebben inderdaad al meerdere keren aangegeven niet op één paard te wedden, maar vooralsnog betekent dit voor zowel HTC als Samsung dat ze ook nog smartphones maken met Windows Phone. De Koreaanse fabrikant heeft bovendien ook nog haar eigen Bada OS voor de ietwat goedkopere smart- en feature phones. Ik denk werkelijk niet dat zowel Samsung als HTC te porren zijn om daarnaast ook nog toestellen te gaan ontwikkelen en verkopen met het, voor nu nog, onbekende en onbewezen, BlackBerry 10 OS. Misschien dat dit een poging is van Misek om het aandeel RIM wat in waarde te laten stijgen voor zijn investeerders.

Simek verwoordt zijn vermoedens als volgt: "We think some of this has already been started with RIM likely agreeing to license Blackberry 10 to Samsung, HTC, and possibly others.This would help create a critical mass for the ecosystem and maintain RIM’s monthly service revenue; however, it puts more pressure on the hardware business in the short term. Longer term, it possibly gets people hooked on the RIM ecosystem and may in fact allow them to sell more BB 10 handsets (if they are able to create compelling handsets)."

In hetzelfde rapport meldt hij ook nog dat Barbara Symiest, momenteel nog een van de topmanagers bij de Royal Bank of Canada, binnenkort benoemd zal worden als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van RIM. 

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.