Nieuws
29 mei 2011 - Marc Wielaert

HTC betaalt Microsoft €5 per Android

Mocht je het vorig jaar gemist hebben in de grote arena der mobiele rechtszaken, sta je waarschijnlijk even te kijken van dit bericht: HTC betaalt $5 aan Microsoft per verkocht Android toestel. Het is het resultaat van vorig jaar getroffen schikking en leidt ertoe dat Microsoft momenteel veel meer blijkt te verdienen  aan Android dan aan het eigen Windows Phone 7.

HTC heeft de zaak vorig jaar snel geschikt, dus het lijkt erop dat Microsoft´s claim terecht was. Dat Microsoft geld zou krijgen voor het gebruik van Android was dus al min of meer bekend, alleen wist niemand hoeveel. Dat blijkt dus nu $5 per Android handset te zijn.

Met de 30 miljoen verkochte Android smartphones van HTC hoeft Microsoft dus alleen maar z’n hand op te houden om 150 miljoen dollar te  “vangen”. Naar verluidt heeft Microsoft zelf inmiddels twee miljoen licenties voor Windows Phone 7 verkocht voor $15 per stuk, en verdient daar dus “slechts” 30 miljoen dollar mee.

Maar er steekt nog wel wat meer achter het verhaal. Vorig jaar werd al gesuggereerd  dat HTC deze schikking eerder als “strategische samenwerking” zag, om zich in te dekken tegen dreigende claims van Apple. Onder de vleugels van Microsoft vindt het bedrijf immers vele malen meer “IP” (Intellectual property) dan het ooit in eigen huis heeft op kunnen bouwen.  Zo kan HTC voor een schappelijk bedrag een stuk rustiger zaken doen en uitbouwen, en Microsoft laat het bedrijf verder met rust.

Of dat ook geldt voor de andere producenten die van Android gebruik maken is nog maar de vraag. Google kan het besturingssysteem wel gratis aanbieden, uiteindelijk blijkt het HTC geld te kosten om er gebruik van te maken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat HTC dat als enige partij blijft doen, en de kans dat Microsoft ook nog even bij Google zelf aanklopt is evenmin denkbeeldig.

Over de auteur: Marc Wielaert