Nieuws
30 juni 2011 - Ron Smeets

HP wil WebOS ook aan andere fabrikanten gaan leveren

Een smartphone OS heeft de meeste kans van slagen als er meer dan één fabrikant 'gebruik' van maakt. Dat lijkt een waarheid als een koe, zeker als je naar het succesverhaal van Android kijkt. Toch zijn er ook andere voorbeelden, zoals iOS en BlackBerry.

Natuurlijk is ook de kwaliteit van het OS een belangrijke factor. De gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit, om maar eens twee dingen te noemen, moeten ook prima in elkaar steken anders haken de gebruikers (uiteindelijk) toch af.

HP's WebOS kreeg de afgelopen maanden best goede kritieken, maar de verkoopcijfers van de HP WebOS smartphones bleven toch (ver) achter bij de verwachtingen. De fabrikant ziet nu ook in dat er meer, verschillende, producten moeten komen om een smartphone OS anno 2011 tot een succes te kunnen maken. Welnu, de CEO van HP, Leom Apotheker, heeft in een vraaggesprek met Bloomberg laten weten dat de fabrikant momenteel gesprekken voert met andere toestel fabrikanten om WebOS onder licentie te gaan uitleveren.

Welke fabrikanten interesse getoond hebben wordt, natuurlijk, nog even stil gehouden maar HP is met 'een aantal bedrijven in gesprek', aldus Apotheker. Andere bronnen melden dat Samsung een van de partijen zou zijn die interesse in WebOS getoond hebben, maar dat wordt door geen van beide bedrijven bevestigd noch ontkend.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.