Toestellen
16 januari 2014 - Ron Smeets

HP 's welles-nietes spelletje met de smartphone wereld

HP en smartphones... dat is een serieuze knipperlicht relatie aan het worden. Ooit, in een ver mobiel verleden, was HP met zijn IPAQ toestellen een van de eerste fabrikanten die in de smartphone wereld stapte. Vervolgens, toen Windows Mobile wegzakte en touchscreen een hype werd, besloot HP de smartphone wereld vaarwel te zeggen.

Kort daarna kocht de fabrikant echter het noodlijdende Palm en diens WebOS. Dat leidde, ondanks diverse ontkenningen vooraf, tot een kortstondige terugkeer in de smartphone wereld. OK, dat was vooral vanwege het feit dat Palm de Pre 3 al min of meer klaar had. Dat toestel kwam dus even als HP Pre 3 op de markt. Niet lang daarna riep HP's CEO echter dat smartphones niet meer op het menu voor de komende jaren (vanaf 2012) stonden. Tot nu dus...

HP heeft gisteren namelijk de komst van twee smartphones, of eigenlijk phablets met een 6 en 7 inch scherm, aangekondigd. De toestellen zullen vooralsnog alleen op de Indiase markt verschijnen. Als OS heeft HP niet gekozen voor WebOS maar Android 4.2 (Jelly Bean). Niet eens de nieuwste versie dus. Het zal mij benieuwen of we de HP Phablets ooit, in deze vorm en met deze software, op de Europese markt zullen zien verschijnen.

Enfin, de HP Slate 6 Voice Tab en Slate 7 Voice Tab, zoals de toestellen gaan heten, hebben respectievelijk een 6 (1280 x 720 pixels) en een 7 inch (1280 x 800) IPS scherm. Beide toestellen krijgen een quad core processor en standaard 16GB intern geheugen dat uitgebreid kan worden middels een microSD kaartje. Beiden hebben een 5 megapixel camera aan de achterzijde en een 2 megapixel versie aan de voorkant. Met 8.9 (Slate 6) en 9.5 millimeter (Slate 7) behoren ze qua dikte tot de middenmoot.

De HP Slate 6 Voice Tab: HP-Slate-6-a

Foto's van de Slate 7 Voice Tab zijn er nog niet, maar de kans is groot dat die nagenoeg gelijk zal zijn aan de huidige Slate 7:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.