Nieuws
09 november 2005 - Ron Smeets

HP en Palm profiteren niet van groei PDA markt

De verkoop van PDA's is in de afgelopen 12 maanden fors getegen. Alleen al in West Europa werden ruim 53% meer PDA's vescheept dan het jaar daarvoor. In totaal werden alleen al in het derde kwartaal 1.2 miljoen toestellen verkocht.

In de VS daarentegen groeit die markt maar gestaag. Daar werden afgelopen kwartaal 1.4 miljoen PDA's verkocht, een stijging van 2.2% ten opzichte van 2004. Wereldwijd steeg de het aantal verscheepte PDA's met ruim 20% naar 3.45 miljoen, waarvan dus ca. 75% de VS of Europa als eindbestemming heeft.

Opvallend is dat bijna alle fabrikanten meeprofiteren van de explosieve groei. Bijna, want HP en Palm zagen hun verkopen met respectievelijk 20 en 36 procent afnemen. Dit staat in schril contrast met de stiging van 53% bij RIM (BlackBerry),

Marktleider blijft overigens Microsoft met 49,2%, gevolgd door BlackBerry met 25%.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.