Nieuws
11 november 2005 - Ron Smeets

Hotspots op windenergie

Dankzij de ontwikkeling van draadloze technieken als WiFi kunnen we al geruime tijd beschikken over data en (internet) verbindingen op lokaties waar dat vroeger niet denkbaar was.

Een probleem blijft er echter voor zorgen dat wereldwijde dekking niet mogelijk is, zonder de hulp van dure satellieten. Daar komt binnenkort wellicht verandering in.

Een electicien van de Universiteit van Texas heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid energie die nodig is voor het draaiende houden van een HotSpot. Daaruit heeft hij berekend dat een mini windmolen van ongeveer 10 cm doorsnee bij een briesje van slechts 16km/h al genoeg energie opevert voor het voeden van een draadloze zender/ontvanger.

De eerste tests met de windmolen, die onder andere gebruik maakt piezo-electische materialen en kristallen voor het opwekken van de benodigde hoeveelheid energie, zijn succesvol gebleken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.