Toestellen
24 augustus 2016 - Ron Smeets

Honor 8 nu ook officieel in Nederland gelanceerd Het toestel ligt vanaf vandaag in de VMall en bij de twee Jeroenen

Honor heeft aan het begin van deze avond de Europese sluier van de Honor 8 opgelicht. Het toestel was onder andere in China en de VS al eerder officieel onthuld en nu is ook bekend wanneer deze nieuwe mid-range smartphone van het dappere merk in de Nederlandse winkels zal liggen. De Honor 8 krijgt een advies prijskaartje van 399 euro en is per direct te koop via de eigen VMall (webshop) van de Chinese fabrikant en bij de (online) winkels van de Jeroen & Jeroen.

Snelle beslissers, die het toestel via de VMall bestellen krijgen, zolang de voorraad strekt, een jubileum pakket ter waarde van 100 euro erbij. Wat daar precies in zit kon Honor op het moment dat ik dit schreef nog niet zeggen. 'Iets met Deezer...' was het antwoord. Zelf gok ik op een selfie stick (die wordt vaker uitgedeeld) en wellicht een headset? Om aan de 100 euro te komen moet er in ieder geval iets meer weggegeven worden dan een selfie stick. Enfin, even afwachten dus. UPDATE: Volgens de VMall betreft het een voucher van €99,99 die je naar eigen inzicht kunt besteden aan accessoires en dergelijke.

Net als de Huawei P9 heeft de Honor 8 ook twee verschillende 12 megapixel camera's aan de achterzijde. Die zijn niet met Leica ontwikkeld, maar hebben wel dezelfde specificaties. Een camera heeft een een kleuren sensor (RGB) en de tweede is uitgerust met een monochrome sensor voor meer details in foto's en het maken van zwert-wit kiekjes. Ook de andere speciale camera functies lijken veel op die van de P9. Zo kun je foto's maken met bokeh effect (scherpte-diepte focus) en kiezen uit diverse filters om de kiekjes mee te verrijken.

Behalve de duo-camera en is de Honor 8 volgens de fabrikant ook de ideale smartphone voor Pokémon GO. Dat zou dus moeten betekenen, al wordt daar niet veel over gezegd, dat het uithoudingsvermogen van de accu zeer goed is. Iets om te gaan testen! Vooralsnog pronkt Honor alleen met de snelstart-functie voor apps die je kunt toewijzen aan de multifunctionele knop van de vingerafdruk sensor.

"Alles draait om snelheid. Daarom heeft Honor ervoor gezorgd dat een aantal functies met de unieke Smart Key functie binnen handbereik is. Deze vingerafdruksensor werkt als een multifunctionele knop: door één keer te drukken, dubbel te drukken of één keer te drukken en de knop vast te houden kun je apps zoals WhatsApp of Pokémon GO starten. Alles wat je nodig hebt voor je dagelijkse routine is hiermee binnen handbereik.?

Bij de behuizing van het toestel heeft Honor gekozen voor glas aan de voor- en achterzijde. Dat klinkt, en is, natuurlijk kwetsbaarder dan de kunststof en metalen Honor's die we tot nu toe kenden. Het zal moeten blijken hoe sterk de behuizing s van de Honor 8 is. De achterzijde bestaat in ieder geval uit 15 lagen glas. Dat klinkt goed, maar helaas is het meestal de voorzijde waarvan je, wanneer het toestel valt, de meeste last ondervindt als het breekt.

Wat mij verder nog opviel was de vermelding van de zelf-lerende vingerafdruk sensor. Hoe vaker je die gebruikt, des te sneller zal hij he vingerafdruk herkennen. Uiteindelijk zou het toestel op die manier binnen 0,4 seconde te ontgrendelen zijn.

De Europese uitvoering van de Honor 8 heeft uiteraard dezelfde specs als het model dat eerder al in China en de VS gelanceerd werd. Met dien verstande dat de fabrikant er hier voor gekozen heeft om alleen de 4GB RAM versie te gaan voeren. In drie kleuren; blauw, wit en zwart. De gouden variant zal hier dus niet in de winkels verschijnen.

Op zich is de Honor 8 best goed bedeeld qua specs. Technisch doet hij in ieder geval niet veel onder voor de high-end Huawei P9, die uit dezelfde fabrieken rolt. Dat gekoppeld aan het veel vriendelijkere prijskaartje; 399 in plaats van 549, zou er zomaar voor kunnen zorgen dat de Honor 8 het best goed gaat doen. Maar dan moet het toestel wel op meerdere plekken te koop aangeboden dan alleen bij de Jeroenen en in de eigen VMall, denk ik.

De belangrijkste specs van de Honor 8 op een rijtje:
- 5.2 inch Full HD (1920 x 1080) LTPS display
- Octa core Kirin 950 processor (4 x 2.3GHz + 4 x 1.8GHz)
- 4GB RAM, 32GB intern geheugen
- MicroSD optie (max 256GB)
- 2 x 12 megapixel camera aan de achterzijde
- 8 megapixel front camera
- Vingerafdruk sensor
- 3000 mAh accu

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.