Entertainment
18 januari 2009 - Ron Smeets

Honderden radiozenders op je iPhone

Dankzij de nieuwste mobiele radio-applicatie voor de iPhone, Tunin.FM iCarRadio, is het vanaf nu mogelijk om via elk soort netwerk en overal te luisteren naar honderden digitale radiokanalen in uitstekende kwaliteit.

Uniek is dat gebruik wordt gemaakt van geavanceerde audio compressiemethoden die tot nu toe niet mogelijk waren op de iPhone. Dit optimaliseert de dienst voor ondersteuning van de gangbare, smalbandige GPRS netwerken.

Dat zou dus betekenen dat het ook goed werkt op de eerste generatie iPhone. Ik heb de applicatie op mijn oude iPhone geinstalleerd en het werkt inderdaad prima, zelfs met slechts 40% bereik op het Vodafone netwerk.

Tunin.FM iCarRadio is wereldwijd de eerste en enige mobiele internetradio-ontvanger voor de iPhone die speciaal is afgestemd voor gebruik onderweg waardoor een groot publiek bereikt kan worden in de auto, in de bus, op de fiets en in de trein.
 
Tot nu toe was draadloos internet via Wi-Fi en soms 3G/UMTS de enige manier om radio in stabiele, goede kwaliteit te beluisteren. Daardoor bleef ontvangst beperkt tot bijvoorbeeld thuis of op het werk. Dankzij Tunin.FM iCarRadio kan elke iPhone-gebruiker nu overal en altijd naar uitstekend klinkende digitale stereo-audio luisteren. Met behulp van geavanceerde compressietechnologie kan dit zelfs op zeer lage bandbreedtes.
 
Tunin.FM iCarRadio is ontwikkeld door Mobilaria, het mobiele technologiebedrijf uit Enschede. Voor deze noviteit op de iPhone en de hierin verwerkte geavanceerde audio- compressie werkt Mobilaria samen met het Duitse Fraunhofer Instituut dat diens nieuwe HE-AAC v2 geluidscodec beschikbaar stelt. HE-AAC v2 op de iPhone is een wereldprimeur die de afgelopen week door Fraunhofer op de CES 2009 elektronicabeurs in Las Vegas gepresenteerd is. Bestaande radioapplicaties maken simpelweg gebruik van de interne MP3-decoder die Apple standaard meelevert in de iPhone. Tunin.FM iCarRadio is de eerste en enige radiospeler ter wereld die het gehele zenderaanbod met HE-AAC v2 heeft uitgerust. Hierdoor zijn ruim 400 zenders in goede kwaliteit onderweg te beluisteren.
 
Erik de Zwart, mediaondernemer en aandeelhouder in Mobilaria: “Met Tunin.FM iCarRadio hebben we een echte wereldprimeur in handen. Nooit eerder was het luisteren naar honderden internetradiostations op de iPhone zó makkelijk en was de geluidskwaliteit zó goed!”.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.