Nieuws
24 september 2015 - Ron Smeets

Hoeveel uur moet je werken voor een iPhone? De aanschafprijs van een iPhone in 18 wereldsteden omgerekend in werkuren

Voor de infographic die Forbes en Statista maakten werd uitgegaan van de aanschaf van een 16GB iPhone 6, maar feitelijk geldt dit natuurlijk voor elke smartphone die 700 euro kost. Enfin, op basis van de gemiddelde uurlonen in 18 wereldsteden is berekend hoeveel uur je daar moet werken om een 16GB iPhone 6 te kunnen kopen. De uren die iPhone kopers eventueel nog in de rij moeten, of willen, gaan staan zijn in deze berekening niet meegenomen ;))

Het resultaat is op zich niet heel erg verrassend, want er zijn nu eenmaal armere en rijkere gebieden. Van de andere kant is het verschil tussen het 'rijke Westen' en het voormalige Oostblok en ontwikkelende landen soms wel heel erg groot. Zo heeft de gemiddelde inwoner van Zürich in twee en een halve dag werken genoeg verdiend om een toestel van 700 euro te kunnen kopen terwijl een inwoner van Kiev daar bijna 16 weken voor moet werken (bij een 40 urige werkweek).

Nu springt Zürich er, samen met New York, wel uit. In de meeste 'Westerse' steden die in het onderzoek zijn meegenomen moet je ongeveer 1 week, al dan niet met een paar overuren, werken om een 16GB iPhone 6 te kunnen betalen. Seoul komt daar nog enigszins bij in de buurt, maar daarbuiten, in steden als Istanbul, Boekarest, Mumbai en Jakarta moeten inwoners meer dan twee tot ruim elf weken werken voor een smartphone van 700 Euro.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.