Nieuws
18 juni 2010 - Marc Wielaert

Hoeveel iPhones 4 verkoopt T-Mobile Nederland de eerste dag?

Oké, het is nog niet zo ver, maar met wat “harde” gegevens en aannames, is het toch verleidelijk om te gaan rekenen hoeveel iPhones T-Mobile Nederland in één dag online zou verkopen. Wat gebeurt er als de iPhone 4 ook in Nederland online besteld kan worden, hoeveel mensen maken er direct dezelfde dag gebruik van? En zouden de servers van T-Mobile hier ook op hol slaan? Of kan T-Mobile de vraag makkelijk aan…?

Er zijn dus op 15 juni jongstleden 600.000 iPhones besteld. Het leidde volgens Apple en de betrokken operators tot chaotische taferelen. De Apple Store moest offline, bestelsystemen van Amerikaanse operators “sloegen op hol”, en ook van Duitse zijde waren er sensationele berichten te lezen: de servers van de website van Deutsche Telekom konden de stroom bezoekers niet aan, en volgens een woordvoerder van T-Mobile Duitsland is de vraag naar nieuwe iPhones tien keer groter dan vorig jaar. Laten we maar eens gaan rekenen.

De landen waar de iPhone op 15 juni online besteld kon worden zijn Amerika, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Japan. Hoeveel mensen wonen er in die landen?
Volgens Wikipedia zijn dat er in miljoenen (naar beneden afgerond):
307 in de VS,
62 in Engeland,
82 in Duitsland,
65 in Frankrijk, en
127 in Japan.
Dat zijn bij elkaar maar liefst 643 miljoen aardbewoners. En daarvan hebben er dus op één dag online 600.000 iPhones besteld. Dat is één nieuwe iPhone op de 1072 mensen.

Maar: baby’s tellen niet mee, en ook het veel jongere en oudere deel van de bevolking bestelt waarschijnlijk geen nieuwe iPhone, dus als je nu eens 50% van die totale hoeveelheid mensen niet meerekent, blijft er van de oorspronkelijke mensenmassa in al die landen altijd nog zo’n 320 miljoen mensen over.

Als we vervolgens eens aannemen dat 1% van de inwoners van die landen zich überhaupt ’n iPhone kan permitteren, is het aantal potentiële klanten opeens beperkt tot zo´n 3,2 miljoen. En van dat nog altijd respectabele aantal bestellen op één dag maar liefst 600.000 mensen de iPhone 4? Dat is 18,75%! Bijna één op de vijf volwassenen zouden dan kapitaalkrachtig genoeg zijn om een nieuwe iPhone te bestellen... Is dat veel?

Laten we deze cijfers eens naar eigen land vertalen. In Nederland wonen 16 miljoen mensen. De helft is dus 8 miljoen, en 1% daarvan maakt 80.000 kapitaalkrachtige volwassenen. Als 18,75% daarvan ’n iPhone 4 bestelt, verkoopt T-Mobile in Nederland op die éérste dag dat er besteld kan worden… exact 15.000 exemplaren. En dat is eigenlijk helemaal geen cijfer om stijl van achterover te slaan. Niet te weinig, maar zeker ook niet overdreven veel. Het heeft er zelfs de schijn van dat bovenstaande aannames best realistisch zijn...

Of de servers van T-Mobile die hoeveelheid online orders aan kunnen is de vraag, maar het lijkt niet ondoenlijk. We “weten” nu ook dat T-Mobile Duitsland op één dag zo’n 4,5 keer méér bestellingen te verwerken kreeg – Duitsland heeft immers 4,5 keer zoveel inwoners. En van bijna 68.000 online bestellingen op één dag kan je je wel voorstellen dat het wat teveel wordt: zelfs als je 24 uur open bent zijn het nog altijd 47 bestellingen per minuut. T-Mobile Nederland heeft zo bezien op die eerste dag afgerond “maar” 10 bestellingen per minuut  te verwerken.

Is bovenstaande berekening pure nonsens, of eigenlijk best aannemelijk? Verwacht je in Nederland méér of mínder dan 15.000 bestellingen op zo’n eerste dag? Zeg het maar. En ook of je zelf, zodra de kans zich voordoet, direct online een iPhone 4 zou bestellen bij T-Mobile.

Over de auteur: Marc Wielaert