Toestellen
08 maart 2014 - Ron Smeets

Hoeveel geheugen krijg je eigenlijk van je 16GB smartphone?

Bijna alle high-end smartphones die tegenwoordig in de winkel liggen worden standaard met (minimaal) 16GB geheugen uitgerust. Modellen met meer geheugen (32 of 64GB) zijn er soms wel, maar het prijsverschil is vaak relatief groot. Zeker als het toestel de mogelijkheid heeft om er een microSD kaartje in te stoppen.

Maar, hoeveel geheugen krijg je nu werkelijk tot je beschikking als je een 16GB smartphone koopt? Natuurlijk is aan de ruimte die het besturingssysteem verbruikt weinig te doen, maar sommige fabrikanten maken het wel erg bont als het gaat om de ruimte die zij claimen voor hun eigen User Interface en voorgeinstalleerde software. Kijk en huiver.

Overigens viel mij op dat de onderzoekers van Which? magazine geen Windows Phone toestel in hun vergelijking opgenomen hebben. Gelukkig had ik er nog eentje liggen. Weliswaar een 32GB model, maar gerekend naar een 16GB heeft een de 'kale' Nokia Lumia 1020 na uitpakken nog 11.9GB vrije geheugenruimte over. Daarmee zou de Lumia in het lijstje op de vierde plek komen te staan.

Maar eerst de 'onderste helft'. Samsung is de onbetwiste 'winnaar'. Wanneer je een 16GB Galaxy S4 koopt dan heeft het toestel, als je hem net uit de doos gehaald hebt, nog maar net 8.56GB vrije geheugenruimte beschikbaar. Dat is dus net iets meer dan de helft van de totale capaciteit. De LG G2 en HTC One Mini volgen op enige afstand van de Galaxy S4, maar met respectievelijk 10.37 en 10.44GB maken LG en HTC het ook nog behoorlijk bint als het gaat om het kapen van opslagruimte voor hun 'eigen' dingen.

De best presterende smartphone van de negen (acht plus de Lumia dus) die vergeleken worden is de iPhone 5C. Die heeft na uitpakken nog 12.6GB vrije ruimte. De Google Nexus 5, met stock Android dus, volgt op geringe afstand met 12.28GB en de iPhone 5S staat met 12.20GB op de derde plek. Hieronder de hele lijst, waarbij je op de vierde plek een Lumia zou kunnen zetten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.