Accessoires
03 december 2015 - Ron Smeets

Hoesjes zorgen voor 'telefoon-vrije zones' op plekken waar dat gewenst is Yondr heeft een systeem bedacht waarbij toestellen letterlijk op slot gaan

iedereen kent het wel. Je zit in de schouwburg en dan ineens rinkelt er een telefoon. Weer iemand die vergeten is het toestel op 'stil' te zetten. Tot overmaat van ramp duurt het meestal ook nog een tijdje voordat de eigenaar zijn of haar toestel in het donker gevonden heeft. Acteurs ergeren zich er steeds vaker aan en in sommige gevallen werd de voorstelling zelfs stilgelegd.

Stand-up comedian Dave Chapelle gaat bij zijn optredens nu experimenteren met hoesjes die er automatisch voor zorgen dat toestellen letterlijk vergrendeld worden en op 'stil' (of trillen) gezet worden wanneer een zogenaamde 'no-phone-zone' betreden wordt.

De hoesjes zijn onderdeel van een lokaal telefoon blokkeer-systeem van Yondr. Daarmee kunnen telefoon-vrije zones gecreëerd worden. Bij de ingang worden hoesjes uitgedeeld waarin de telefoon opgeborgen moet worden, anders mag het toestel niet mee naar binnen. Uiteraard zijn die hoesjes in verschillende maten beschikbaar. Op het moment dat een bezoeker die zone binnentreedt wordt het hoesje automatisch gesloten en het toestel op stil (trillen) gezet. Daardoor kun je je telefoon dus letterlijk niet gebruiken. Wanneer de zone verlaten wordt gaat het slot van het hoesje weer open en kun je weer gewoon bellen, appen etc, maar wel zonder dat je een voorstelling verstoord.

Chapelle wil met Yondr voor elkaar krijgen dat zijn optredens niet meer verstoord worden door rinkelende toestellen. De andere oplossing, het afnemen van telefoons bij de ingang, in kluisjes of garderobe, wordt door veel bezoekers niet op prijs gesteld. Die 'systemen' bestaan ook al vele jaren maar zijn nooit echt een groot succes geworden. Hoe goed de oplossing van Yondr in de praktijk zal werken blijft natuurlijk nog maar de vraag. Wanneer tijdens een optreden telkens bezoekers naar binnen en buiten lopen is ook niet echt prettig voor zowel de artiest als het overige publiek. OK, opstaan is misschien een iets grotere drempel, maar toch.

Uiteraard is een oplossing zoals die van Yondr niet alleen maar te gebruiken in theaters en/of bioscopen. Denk aan klaslokalen, vergaderingen en andere bijeenkomsten waar rinkelende telefoons en appende bezoekers niet op prijs gesteld worden.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.