Entertainment
30 november 2011 - Ron Smeets

Hoe telefoon fabrikanten en providers ons 'volgen' (video)

De discussie over het al dan niet opslaan (in logfiles) van wat je op je smartphone doet is al een aantal keren opgelaaid.

Een Android ontwikkelaar heeft deze week een video online gezet waarin hij laat zien hoe Carrier IQ, software die op vrijwel alle Android, Nokia en BlackBerry toestellen geinstalleerd is, bijna alle acties die gebruikers op een van deze toestellen uitvoeren, opslaat.

Volgens de providers en fabrikanten wordt dit gedaan om feedback te krijgen van hun producten zodat ze de kwaliteit van de toestellen, software en dienstverlening kunnen verhogen. Echter, ook gecodeerde tekst(invoer), beveiligde webpagina's, SMS berichten en zelfs ingetoetste telefoonnummers worden opgeslagen en doorgestuurd naar fabrikanten en providers. Overigens hoef je daarvoor niet eens een mobiele verbinding te hebben. De applicatie stuurt de gegevens namelijk ook door via WiFi.

Overigens had de publicatie van de video nog heel wat voeten in de aarde. Google Carrier IQ dreigde namelijk met juridische stappen en een eis voor schadevergoeding als Trevor Eckhart zijn bevindingen publiek zou maken. Dankzij de (juridische) steun van The Electronic Frontier Foundation koos de sofware ontwikkelaar eieren voor haar geld en zag men (voorlopig) af van acties tegen Eckhart. De video duurt ruim 17 minuten. Kijk en huiver! Meer over Trevor's bevindingen kun je in dit uitgebreide verslag van Wired nalezen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.