Nieuws
13 februari 2014 - Ron Smeets

Hoe snel gaat de 4G uitrol in Nederland?

Het is net iets meer dan een jaar geleden dat KPN als eerste Nederlandse provider de eerste 4G klanten kon verwelkomen. Vodafone en T-Mobile begonnen veel later, na de zomer van 2013, met de 4G uitrol. Tijd om eens te kijken naar de dekkingsgraad op dit moment. Althans, zoals de verschillende providers dat zelf melden.

KPN heeft nog altijd een ruime voorsprong op Vodafone en T-Mobile zoals ook blijkt uit onderstaande dekkingskaarten die volgens de providers nu actueel zijn. Daarbij wordt ook een prognose gegeven van de dekking over enkele maanden.

De afgelopen maanden heb ik zelf de 4G netwerken van KPN en Vodafone kunnen testen. Qua snelheid en performance verschillen die twee, waar ze dekking hebben, niet echt veel. Soms is KPN sneller, soms Vodafone, maar dat hangt natuurlijk heel erg samen met het bereik op de testplek.

Een test van T-Mobile's 4G netwerk was tot nu toe nog niet echt relevant omdat die provider buiten de vier grote steden nog nauwelijks (lees: geen) 4G dekking heeft. Binnenkort zal ik ook een T-Mobile testkaartje anvragen zodat ik de magenta provider ook in mijn vergelijkingen kan meenemen.

De huidige 4G dekking van KPN, Vodafone en T-Mobile:

KPN-4G-Dekking-feb2014 Vodafone-4G-Dekking-feb2014 T-Mobile-4G-Dekking-feb2014

Zoals je ziet is de dekking van KPN al bijna landelijk, op het uiterste (noord) Oosten, Zuidwesten (delen van Zeeland en delen van Zuid- en Midden Limburg na. De verwachte dekkingskaart van KPN meldt dan ook een landelijke dekking eind maart 2014. 

Vodafone heeft drie voorspellingen op haar 4G pagina staan; juli 2014, november 2014 en landelijke dekking (met uitzondering van enkele buitengebieden) in april 2015. Daarbij valt vooral op dat Vodafone's planning voor de periode tussen nu en juli 2014 bijzonder ambitieus is. Vergelijk de kaart hieronder (dekking juli 2014) maar eens met de huidige dekkingskaart van Vodafone hierboven.

En dan T-Mobile. Die hebben nog een hele weg te gaan. Hieronder kun je de verwachte 4G dekking zien zoals T-Mobile die meldt voor over drie maanden (medio mei 2014). Dat schiet nog niet echt op.

Natuurlijk is nog lang niet iedereen bereid om over te stappen op 4G. De abonnementen zijn over het algemeen toch wat duurder en dat is voor velen nog een argument om voorlopig nog geen 4G abonnement af te sluiten. De afgelopen maanden heeft onze 4G-poll al uitgewezen dat van 4283 stemmers meer dan de helft (51%) aangaf voorlopig nog niet aan 4G te denken. 21% zei dat pas te doen als de landelijke dekking een feit is, 12% als hun abonnement aan verlenging toe was en 16% wilde zo snel mogelijk overstappen op 4G.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.