Toestellen
19 april 2013 - Redactie MobileCowboys

Hoe groot is jouw telefoon?

Dertien jaar geleden waren we populair met een Nokia 3310 waarvan het beeldscherm nog geen 2 inch groot was. Vlak voordat de eerste iPhone gepresenteerd werd, in 2007, lag de gemiddelde schermgrootte van de eerste smartphones, zoals de Sony Ericsson P800 of de Nokia N93, zo rond de 2.6 inch. Dat vonden we toen groot genoeg.

Na de introductie van de eerste iPhone, in 2007, veranderde dat. De Apple smartphone werd met zijn 3.5 inch scherm aanvankelijk door velen nog gezien als een (veel) te grote telefoon maar toen eenmaal duidelijk werd dat je met de nieuwe generatie smartphones veel meer kon doen dan bellen, SMS'en of af en toe e-mailen ging het snel. Binnen een paar jaar was 4.3 inch al de standaard en inmiddels willen de meeste smartphone gebruikers minimaal een 4.7 of 5 inch scherm in hun toestel en voor wie dat nog niet groot genoeg vindt; er liggen ook al smartphones met 5.5 en zelfs 6 inch schermen in de winkels. Waar eindigt het? 

Eén en al scherm
Een paar jaar geleden bevatten mobiele telefoons nog vaak fysieke toetsen. Zo was bijvoorbeeld de Nokia N97 een smartphone die uitgeklapt kon worden waardoor een QWERTY toetsenbord tevoorschijn kwam. Voor veel mensen was het QWERTY toetsenbord een ideale manier om sneller te kunnen typen.

In 2013 zijn fysieke toetsen op een high-end smartphone bijna niet meer terug te vinden. De voorkant van de moderne smartphone bestaat bijna volledig uit beeld waardoor de belevenis voor de gebruiker maximaal is. Wat heb je nou aan al die ongebruikte ruimte aan de boven- en onderkant van een toestel? Typen gaat op veel smartphones razendsnel door het gebruik van Swype of steeds slimmer wordende woordenboeken.

Groter en beter
Het is duidelijk, het scherm is hét element van de smartphone waarmee het onderscheid wordt gemaakt. Hoe groter hoe beter. En de schermen worden niet alleen groter, maar ook beter. De nieuwste high-end smartphones zoals de Sony Xperia Z, de Samsung Galaxy S4 of de HTC One zijn allemaal voorzien van een full-HD scherm van zo’n 5 inch.

Phablet, tab phone?!
Een klein jaar na de introductie van de iPhone 3G kwam Apple met de iPad op de markt. De tablet is na de introductie in 2010 door Apple flink populair geworden en wordt inmiddels door vrijwel alle smartphone-producenten aangeboden.

Het verschil tussen een smartphone en een tablet was altijd duidelijk. De iPad was met zo’n 10 inch bijna drie keer groter dan de iPhone 3G. In 2013 vervaagt dit verschil. De tablet wordt steeds vaker in 7 inch formaat uitgebracht zodat deze onderweg gemakkelijk kan worden meegenomen. De smartphone wordt daarentegen steeds groter.

Maar wat wil de consument? Bellen met een gigantisch obstakel aan je oor wil niemand. Maar facebooken, op het internet surfen en filmpjes kijken wil iedereen op een zo groot en zuiver mogelijk scherm. De 5 inch smartphone lijkt het ideale formaat te hebben. Eén ding is zeker: de smartphone bereikt binnenkort zijn maximale formaat. De vraag is wanneer de tablet en de smartphone één apparaat worden zonder dat de unieke functie van één van beiden verloren gaat.

Samsung Nexus 6
Toch denkt Samsung dat het nog groter kan. Na het succes van de Galaxy Note 2 wordt verwacht dat Samsung in 2013 de Samsung Nexus 6 uitbrengt met een scherm van liefst 6 inch. Dit zou de eerste smartphone zijn van 6 inch, slechts 1 inch verwijderd van een veel voorkomend tabletformaat. De Nexus 6 wordt overigens ook wel de conceptuitvoering van de Galaxy Note 3 genoemd.

Hoe groter hoe kwetsbaarder
De techniek wordt steeds beter en het resultaat steeds verbluffender. In deze continu verbeterende techniek schuilt echter ook een gevaar waar veel smartphone gebruikers al het slachtoffer van geworden zijn. Valt je toestel, dan is de kans groot dat het scherm breekt. En, hoe groter het scherm, des te duurder de reparatie. Bedragen die tussen de 200 en 300 euro liggen zijn geen uitzondering meer wanneer je een nieuw scherm in je smartphone moet laten zetten. Naast het vallen en breken wordt ook het risico op krassen steeds groter. Fabrikanten doen er weliswaar veel aan om de displays steeds robuuster (met schier onbreekbaar en krasvrij  glas) te maken, maar in de praktijk blijkt toch dat krassen nog niet helemaal te voorkomen zijn.

Het is daarom niet meer dan logisch om je toestel te beschermen met een hoesje of screenprotector. Zeker als je hem in een broekzak of tas bewaart, samen met kleingeld, sleutels of andere harde objecten die schade kunnenv veroorzaken. Hieronder zie je een foto van de schade die een stripje paracetamol aan een Xperia Z kan toebrengen. Heel vervelend voor zo'n fraai, en duur, toestel.

Zo tablet zo smartphone
Een tablet wordt bijna niet gebruikt zonder tablethoes. Enerzijds omdat deze de tablet in verschillende standen kan laten staan voor een beter gebruikersgemak, maar anderzijds omdat een tablet een groot en kwetsbaar apparaat is die beschermd dient te worden tegen alledaagse invloeden zoals krassen, stof of vloeistoffen. De steeds groter wordende smartphone zal ook steeds vaker bescherming nodig hebben om er langdurig plezier van te hebben.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl