Entertainment
28 december 2011 - Ron Smeets

HOAX: iPhone en BlackBerry uit Argentijnse winkels

UPDATE (29-12, 16u15): Ja hoor, schijnbaar was het in Argentinië deze week 1 April, of een lokale variant. Het verhaal leek al te gek om waar te zijn, maar we zijn er toch maar fijn ingestonken.

Het was, en is, dus een Argentijnse hoax. Mocht je binnenkort naar dat land verhuizen, kijk dan uit op '3e Kerstdag'. Dat is daar dus '1 April' ;-))

Nee, dit is niet weer het gevolg van een nieuwe patent klucht aan de andere kant van de wereld ;-) De Argentijnse regering heeft schijnbaar besloten om de verkoop van iPhones en BlackBerries (tijdelijk) te verbieden.

De reden? Om de Argentijnse economie te stimuleren worden sommige producten van fabrikanten die geen lokale fabrieken hebben voor de productie tijdelijk verbannen uit het land van de Pampa, Maxima en Maradona.

Concurrenten zoals Nokia, LG, Motorola en Samung hebben namelijk fabrieken in Argentinië waar (een deel van de) toestellen geproduceerd worden die in Zuid Amerika verkocht worden. Dat is goed voor de lokale economie en werkgelegenheid. Apple en BlackBerry hebben geen Argentijnse fabrieken en mogen daarom hun toestellen dus voorlopig niet meer in dat land verkopen.

Een bijzondere maatregel die bijna te gek klinkt om waar te kunnen zijn. Zeker als je bedenkt dat Apple en BlackBerry samen 60% van de Argentijnse smartphone markt in handen hebben (of hadden). Enfin, voor nu lijkt het toch echt een serieuze actie van de Argentijnse overheid te zijn. Ik ben benieuwd of Apple en RIM hier nog tegen gaan procederen. En of dat in landen als Argentinië veel zin heeft.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.