Nieuws
10 september 2013 - Nichal Joosse

Hier is 'ie dan: de iPhone 5S

Het zal niemand ontgaan zijn dat Apple een paar uur geleden de iPhone 5S officieel heeft aangekondigd. Ik zal jullie dus niet meer lastigvallen met geruchten, aangezien het duidelijk is dat het nieuwe toptoestel van Apple zich voornamelijk gaat onderscheiden met een 64-bits A7-processor, een dubbele ledflitser en een vingerafdrukscanner. De iPhone 5S zal beschikbaar zijn in het zilver, 'space'grijs en goud. Tevens is het toestel vanaf 20 september al verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Wij Nederlanders en Belgen zulen nog eventjes moeten wachten tot december. 

Tijdens de presentatie is er veel gesproken over de 64-bits A7-chip, zeker omdat Apple de eerste fabrikant is die zo'n soort chip toepast in een smartphone. Volgens Apple is de CPU twee keer zo snel en ook graphics zijn twee keer zo snel. De CPU zou zo'n 40 keer sneller moeten zijn dan de eerste iPhones. De huidige iPhone 5 zal van de markt gehaald worden, omdat de twee nieuwe modellen volgens Cook meer klanten kunnen bedienen.

Verder heeft de iPhone 5S een motion coprocessor die de bewegingsdata meet. De standbytijd van de iPhone 5S is 250 uur, wat beter zou moeten zijn dan die van de iPhone 5. Ook over de camera is er veel gesproken. Deze heeft een door Apple ontworpen lens met 5 elementen en een f/2.2 aperture. Verder heeft de camera een actief sensorgebied dat 15 procent groter is. Ook is er automatische beeldstabilisatie en is er een burst mode om 10 frames per seconde te schieten. Opmerkelijk is dat de camera slow-motion (120fps) ondersteunt met een kwaliteit van 720p. Panoramafoto's kunnen gemaakt worden met 28-megapixel, wat erg veel is.

Touch ID is ook één van de belangrijkste features van de iPhone 5S, oftewel een vingerafdrukscanner die ingebouwd is in de homeknop. Je hoeft de knop alleen maar aan te raken en de iPhone 5S wordt meteen ontgrendeld. Ook is het mogelijk om met Touch ID je iTunes-aankopen te doen door je vinger op de scanner te leggen. Volgens Apple wordt de vingerafdrukdata versleuteld bewaard en niet geüpload naar Apple-servers en iCloud.

Wij Nederlanders en Belgen zullen dus nog eventjes moeten wachten, maar de adviesprijs van de iPhone 5S is wel bekend. De 16GB-versie zal 699 euro kosten, de 32GB-versie 799 euro en de 64GB-versie 899 euro.

Over de auteur: Nichal Joosse