Nieuws
30 december 2010 - Casper de Zoete

Hi komt met datalimieten voor mobiele telefoons

Vanaf maandag 3 januari zal Hi drie nieuwe databundels voor mobiele telefoons introduceren, dat bevestigt de provider tegenover Mobile Cowboys.

De nieuwe bundels (voor abonnementen) hebben allemaal een datalimiet en hiermee komt er een einde aan de zogenaamde Fair Use Policy (FUP) voor deze bundels.

Een voorlichter legt uit: "Hi wil de kwaliteit en snelheid van het mobiele netwerk voor alle gebruikers garanderen. Iedere gebruiker gebruikt het internet anders en om een goed netwerk te houden, hebben we voor iedere gebruiker een passende bundel."

Datalimieten

Hi begint met de bundel 'Internet - Start' van 200 MB voor € 7,50 per maand met een maximale downloadsnelheid van 1 Mb/s. Dit zal voor menig smartphone-gebruiker vrij krap zijn. Voor deze klanten biedt de provider een grotere bundel 'Internet Extra' van 1 GB met een snelheid van 3,6 Mb/s. Deze bundel zal € 12,50 p/m gaan kosten. Dit is qua grootte en snelheid vergelijkbaar met het mobiel internet van Vodafone, welke eerder al datalimieten invoerde.

Voor de echte grootgebruikers is er 'Internet Extreem', een bundel van 2 GB met een hoge downloadsnelheid van maximaal 7,2 Mb/s. Daarvoor moeten klanten wel € 17,50 per maand betalen. Hiermee is deze bundel iets duurder dan het huidige Eindeloos Online XtraSnel (€ 14,95 p/m), maar klanten krijgen hiervoor wel een hogere snelheid en 'ruime' datalimiet.

Wie meer gebruikt betaalt het tarief buiten de bundel: 5 eurocent per megabyte. Hi biedt echter een mogelijkheid om voor 5 euro de datalimiet te verdubbelen voor de rest van de maand. Om klanten tijdig te informeren over de resterende bundel wordt er een sms-bericht verstuurd als de gebruiker 50%, 75% en 100% heeft gebruikt van zijn databundel.

Op de vraag of Hi de snelheid van de huidige 'Eindeloos Online'-bundels zal verhogen laat een voorlichter weten: "Nee, voorlopig gaan we de snelheid niet verhogen van de oude bundels. Klanten kunnen wel tussentijds overstappen op de nieuwe bundels."

Sim-only en BlackBerry

Voor Hi-klanten met een sim-only-abonnement is er enkel een bundel van 200 MB beschikbaar voor € 9,95 per maand. Deze bundel heeft een downloadsnelheid van 1 Mb/s. BlackBerry-gebruikers krijgen voor € 14,95 een snelheid van 3,6 Mb/s inclusief 500 MB.

Update: Inmiddels heeft twitteraar Robbin de Kruyf een afbeelding van een 'interne' tariefkaart online geplaatst.

Internet Start Internet Extra Internet Extreem Sim-only BlackBerry
200 MB 1 GB 2 GB 200 MB 500 MB
1 Mb/s 3,6 Mb/s 7,2 Mb/s 1 Mb/s 3,6 Mb/s
€ 7,50 p/m € 12,50 p/m € 17,50 p/m € 9,95 p/m € 14,95 p/m
Over de auteur: Casper de Zoete