Nieuws
01 juli 2010 - Marc Wielaert

Hi KIN, bye KIN...

Hello there, I must be going. Op 12 april lanceerde Microsoft in de VS twee eigen mobiele telefoons in samenwerking met Verizon en Vodafone. En nog geen drie maanden later is het alweer uit met de pret. Microsoft zegt zich te gaan focussen op Windows Phone 7. De KIN zal de oceaan niet oversteken, en in feite heeft Microsoft de stekker uit het project getrokken voordat de KIN de kans kreeg ooit iets te worden.

Persoonlijk zal ik er geen traan om laten, maar het is wel een verbijsterend verhaal als je bedenkt wat een vermogen er inmiddels in de KIN geïnvesteerd moet zijn - concept, ontwikkeling, productie, marketing, enzovoorts.

Op deze manier zullen we bovendien nooit officieel kennis kunnen maken met het platform waar de KIN op draait. Dat is gebaseerd op het platform van de Zune, de mediaplayer van Microsoft die Europa evenmin bereikt heeft. Blijkbaar willen er aan dat OS maar geen vleugels groeien die sterk genoeg zijn om de Grote Oceaan over te steken.

Het nieuws werd vannacht wereldkundig gemaakt via de site van Gizmodo (http://tinyurl.com/33x3rrd) en is vandaag al eerder her en der - ook hier - gemeld. Volgens het bericht op Gizmodo is het vooral de prijsstelling geweest die de verkopen van de KIN tot een minimum beperkt heeft.

Maar laten we wel zijn: zo een resoluut einde aan een nog zo ontzettend jong project, geeft onwillekeurig ook de indruk dat Steve Ballmer persoonlijk een hobbyproject van een van z'n ondergeschikten met harde hand beëindigd heeft. Ook over Windows Mobile heeft Ballmer al (in september 2009) ondubbelzinnig gezegd: "Microsoft screwed up with Windows Mobile" - vrij vertaald: we hebben het verneukt.

Het wachten is nu op Windows Phone 7 om te zien of Microsoft er in zal slagen een succesvol mobiel platform te ontwikkelen. De achterstand neemt ondertussen per week verder toe, en Microsoft staat voor de gigantische uitdaging een platform te ontwikkelen dat direct kan concurreren met de beste alternatieven (Apple, Android) in een markt die ze niet kunnen laten liggen. Ga er maar aan staan.

Het bericht over de lancering van 12 april, met alle op dat moment bekend gemaakte toestelspecificaties vind je hier http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/12000.

Over de auteur: Marc Wielaert