Nieuws
15 augustus 2019 - Luc Meijs

Hey Skype, Cortana & Facebook Messenger..? Ook Microsoft en Facebook luisteren af

Ook Microsoft en Facebook luisteren, net als de andere techgiganten die afgelopen jaar in het nieuws waren, gesprekken af. De fabrikanten doen dit naar eigen zeggen om hun translate feature in Skype en Voice to Text te verbeteren. Waar Amazon, Apple en Google al beschuldigd werden van inbreuk op de privacy, is het ook voor Microsoft en Facebook ditmaal niet anders. Ook hier traden anonieme bronnen naar voren die gevoelige informatie deelden over gesprekken die beluisterd werden. Hierin werden nogal wat privé gegevens besproken zoals relatieproblemen, gewichtsverlies en zelfs intieme “wetenswaardigheden”.
 

Microsoft Skype & Cortana
 
In een recente bijdrage via Motherboard deelde een anonieme vertaler audioclips met het platform. In deze clips zijn duidelijk gesprekken hoorbaar tussen gebruikers met daarin privé informatie zoals gewichtsverlies, relatiestress en is zelfs sprake van telefoonsex. De anonieme bron beweert dat er genoeg audiofragmenten zijn waar gebruikers hun volledige adresgegevens en pornografische zoektermen aan Microsoft’s voice assistent Cortana meedeelden. De anonieme bron voegt nog toe aan de gelekte data:
 
“The fact that I can even share some of this with you shows how lax things are in terms of protecting user data.”
 
Dit is een kritisch punt. Hoe kan het dat er zomaar gevoelige en persoonlijke data gelekt kunnen worden van consumenten bij een gigantisch firma als Microsoft? Bij de andere giganten is deze vraag natuurlijk ook van toepassing. De klokkenluider sprak wel over het feit dat vertalers geen toegang hebben tot gebruikers-identificerende informatie. Wel is het zo dat deze fragmenten beluisterd worden door externe partijen die vanuit thuis mogen werken, niet achter gesloten deuren zoals bij Apple bijvoorbeeld. Microsoft gebruikt al deze informatie om hun diensten via Skype’s Voice to Text en hun slimme assistent Cortana te verbeteren en geeft tevens de optie om spraakgegevens te verwijderen. Het platform The Verge heeft Microsoft gecontacteerd voor een reactie op dit alles en een woordvoerder van de gigant kwam met de volgende reactie:
 
‘’Microsoft streeft naar transparantie over verzamelen en gebruik van spraakgegevens om ervoor te zorgen dat klanten geïnformeerde keuzes kunnen maken over wanneer en hoe hun spraakgegevens gebruikt worden. (…) Microsoft vraagt expliciet toestemming van klanten voordat ze hun spraakgegevens verzamelen en gebruiken. (…) Deze spraakgegevens worden gebruikt voor het aanbieden en verbeteren van spraakgestuurde services zoals zoekopdrachten, spraakopdrachten, dicteren of vertaaldiensten. (…) We hebben ook verschillende procedures ingesteld om prioriteit te geven aan de privacy van gebruikers; voordat we deze gegevens met onze leveranciers delen, waaronder het de-identificeren van gegevens, het verplicht stellen van geheimhoudingsovereenkomsten met leveranciers en hun werknemers en eisen dat leveranciers voldoen aan de hoge privacy standaarden die zijn uiteengezet in de Europese wetgeving. (…) We blijven de manier waarop we met spraakgegevens omgaan controleren om ervoor te zorgen dat we opties zo duidelijk mogelijk maken voor klanten om zo een sterke privacybescherming bieden ''.
 

De andere grote techgiganten die betrapt zijn op deze afluisterpraktijken zijn inmiddels gestopt met sommige van deze praktijken. Zo heeft Google hun programma in Europa gepauzeerd, Apple heeft alle externe vertalers voor gesprekken on hold gezet en Amazon geeft je de optie om data niet te versturen naar hun vertalingsdienst. Microsoft pakt het anders aan: de fabrikant heeft zijn privacy policy een update gegeven waarin nu specifiek vermeld staat dat er daadwerkelijk mensen naar je gesprekken luisteren om zo hun vertaaldiensten te verbeteren. Het positieve bij Microsoft is wel, dat deze vanaf het begin al de optie om je voice data achteraf te verwijderen duidelijk vermeld had bij skype en Cortana.
 
Facebook’s Messenger app
 
Het grote social media platform is al vaker in het nieuws geweest omtrent privacyschandalen en de nodige conspiracytheorieën, waaronder afluisterpraktijken. Een recent rapport van Bloomberg toont aan dat ook dit populaire socialmediaplatform audiofragmenten via hun messenger app liet vertalen door externe partijen. Hoewel Facebook claimt dat het een aantal weken geleden ermee gestopt is, maakt dit de aanklacht niet ongedaan. Sinds 2015 biedt het platform de functie aan om spraak naar tekst om te zetten in hun Messenger app. Deze functie staat weliswaar standaard uit, echter wordt er in de supportpagina van Facebook specifiek iets anders vermeld. Hierin staat dat als jij persoonlijk de functie uit hebt staan en degene waarmee je aan het chatten bent deze wel heeft aanstaan, dat de audiofragmenten gewoon opgepakt worden ter vertaling ongeacht wie deze verzonden heeft. In de servicevoorwaarden van Facebook staat net als bij de anderen niet vermeld dat er daadwerkelijk mensen zijn die de audiofragmenten krijgen te horen ter vertaling.
 
'' Systemen verwerken automatisch de inhoud en communicatie die de gebruiker biedt om zo de context en inhoud ervan te analyseren. Facebook identificeert externe leveranciers in zijn servicevoorwaarden als leveranciers die '' ons bedrijf ondersteunen '' door '' te analyseren hoe onze producten worden gebruikt '', maar het geeft hier niet duidelijk aan dat dit ook mensen kunnen zijn.
 

Ook hier is de kern van het verhaal wederom de transparantie voor de consument. Je data en audiofragmenten worden beluisterd om bepaalde services van een fabrikant te verbeteren. Fabrikanten moeten verplicht worden de optie te bieden om dit handmatig uit te schakelen/weigeren of zoals Microsoft de data achteraf te verwijderen. Hiermee kan de consument zelf een weloverwogen keuze maken of zijn informatie zomaar opgepakt mag worden voor transcriptie, met alle risico’s (privé en persoonlijke gegevens) van dien. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel voor fabrikanten om hun transparantie richting de consument te verbeteren, sommige hebben in ieder geval al een stap in de goede richting gezet.
 
Bronnen: Motherboard, TheVerge, Reuters, Bloomberg