Nieuws
29 juli 2019 - Luc Meijs

Hey Siri..? Ook Apple huurt externe vertalers in voor het ontcijferen van je Siri gesprekken

Niet lang nadat er ophef ontstond rondom Amazon’s Alexa en de voice assistent van Google, staat nu ook Apple’s Siri centraal in het nieuws. Een anonieme bron onthulde aan The Guardian dat werknemers wel eens per ongeluk gesprekken te horen kregen waarin persoonlijke en soms gevoelige informatie naar boven kwam. De bron geeft voorbeelden aan als afspraken bij de dokter, privé-adressen en zelfs gesprekken omtrent drugdeals. Volgens deze persoon worden opnames via Siri beoordeeld op verschillende factoren: of het activeren van de voice assistant per ongeluk of terecht gebeurde en of het antwoord via Siri’s algoritme behulpzaam was of niet.
 
Transparantie
 
Net als Google en Amazon geeft Apple nergens specifiek aan dat er mensen naar opnames van Siri luisteren. Op de privacypagina van de fabrikant staat wel kort uitgelegd dat er bepaalde gebruikersdata verzameld worden en naar de Apple-servers gestuurd worden. Deze gegevens omvatten informatie als je naam, contacten, de muziek waar je heen luistert en je zoekopdrachten. Echter wordt er nergens vermeld dat er daadwerkelijk personen deze gesprekken beluisteren en analyseren. Net als bij Google en Amazon claimt Apple dat er slechts een minuscuul percentage van Siri-gesprekken geanalyseerd wordt, met als doel de reactie van de spraakassistent te verbeteren. Apple benadrukt in een reactie richting The Guardian, dat deze gesprekken niet aan je Apple ID gekoppeld zijn. Ook beweert de fabrikant dat alle Siri-antwoorden geanalyseerd worden binnen beveiligde faciliteiten en dat alle werknemers zich aan strikte vertrouwelijkheidseisen moeten houden. Slechts 1% van alle dagelijkse ‘’Hey Siri’’ activaties wordt op deze wijze geanalyseerd volgens Apple. Dit percentage klinkt natuurlijk extreem laag, maar stel er zijn een miljoen gesprekken per dag waarvan 1% geluisterd wordt, dan zijn dat toch wel 10.000 gesprekken per dag.
 

Veel onduidelijkheid
 
Nu Apple ook in de spotlight staat van alle heisa rondom slimme spraakassistenten wordt het verhaal steeds duidelijker. In hoeverre luistert een fabrikant met deze spraaktechnologie mee met de gesprekken van een consument? In mijn ogen kun je de exacte schaal van afluisteren niet bepalen, er worden immers geen exacte cijfers van aantallen gesprekken vrijgegeven. Bij het voorbeeld van Google gaf de fabrikant een indicatie van een 1000 audiofragmenten per week die door externe vertalers werden beluisterd. Hier was nog niet exact duidelijk of dit enkel fragmenten van smartphonegebruikers waren, enkel de Google Home producten, of alles bij elkaar. Bij Amazon’s Alexa stond een kort stukje over een 1700 gesprekken die enkel en alleen van de Home-producten afkomstig waren. Bij het geval van Apple worden er geen cijfers genoemd echter is de iPhone, iPad en vooral Apple Watch een extreem veelvoorkomend product. Bij de Apple Watch is het zelfs zo dat als je je pols draait om de tijd of notificaties te bekijken, Siri direct aanspringt zonder verdere activatie-vereising zoals ‘’Hey Siri’’ op je iPhone. Hoewel er dus weinig tot zelfs geen cijfers worden genoemd kun je er wel vanuit gaan dat een fabrikant nagenoeg onbeperkte toegang heeft tot de gesprekken, al dan niet via bewuste activatie, die wij in de buurt van onze smart devices voeren.
 

De anonieme bron van The Guardian onthulde dat de hardnekkige aanwezigheid van Siri op sommige Apple devices ervoor zorgt dat er een flink aantal persoonlijke en privégesprekken bij vertalers terechtkomen;
 
'' Er zijn talloze opnames geweest met privégesprekken tussen artsen en patiënten, zakelijke deals, schijnbaar criminele transacties, seksuele ontmoetingen enz. Deze opnames gaan vergezeld met gebruikersgegevens die locatie, contactgegevens en app-gegevens tonen. ''
 
The privacy company
 
Apple is het bedrijf waarbij privacy extreem hoog in het vaandel staat, al sinds de start. De fabrikant verdedigt je persoonlijke data op manieren die Google en Amazon dit niet doen of kunnen, aldus Apple zelf. Waar Google en Amazon klanten de mogelijkheid geeft om bepaalde opnames te weigeren of te blokkeren door te toegang tot microfoon bijv. af te sluiten, biedt Apple geen vergelijkbare optie. Dit is zeer vreemd gezien juist Apple privacy zeer hoog op hun prioriteitenlijst heeft staan. Iets wat The Guardian ook al terecht opmerkte bij Siri devices, is dat de enige manier om er zeker van te zijn dat willekeurige vreemdelingen niet met je persoonlijke gesprekken meeluisteren, is volledig stoppen met het gebruiken van Siri. Er is dus geen middenweg bij Apple, een soort ‘alles of niets’-scenario. Gezien het compleet onrealistisch is dat consumenten zomaar stoppen met het gebruik van Siri, wat eigenlijk neerkomt op stoppen met Apple-producten, kun je enkel proberen wat voorzichtiger om te gaan met wat je zegt in de buurt van deze devices. Tot dat Apple een optie implementeert om je microfoon bij Siri-producten uit te schakelen, is het wel een goede reminder voor jezelf dat je veel vaker dan lief privacy opgeeft.
 
Bronnen: The Verge, The Guardian