Nieuws
19 mei 2008 - Redactie MobileCowboys

Het verschil in visie tussen ontwikkelaars en operators

Een leuk aspect dat tijdens de eerste dag van de Mobile Internet World Conference aan het licht kwam is het verschil in visie tussen de ontwikkelaars van mobiele netwerken zoals Ericsson en de exploitanten / providers zoals Orange.

Tijdens de keynote van Ericsson voorspelde Sven Bolthausen dat mobiel internet pas echt door het dak zal gaan vanaf het moment dat de volgende generatie mobiele netwerken, LTE en Mobile WiMAX, operationeel worden. Dan pas zullen gebruikers, zo stelde hij, de beschikking krijgen over de mobiele datasnelheden die nodig zijn om aan de wensen van de consument te kunnen voldoen.

Bolthausen voorspelde tevens dat dergelijke netwerken, met download snelheden tot 100 Megabits per seconde, nog voor het eind van 2009 al operationeel zullen zijn.

Een keynote later sprak Olaf Swantee van Orange dat echter resoluut tegen. Orange is er namelijk van overtuigd dat de huidige mobiele netwerken met HSDPA ondersteuning voor datasnelheden tot maximaal 14 megabit per seconde (download) in hun ogen nog diverse jaren 'mee kunnen' met de wens van de gemiddelde high-profile mobiele internet gebruiker. Swantee stelde dat de volgende generatie netwerken zoals LTE pas op z'n vroegst in 2013 commercieel beschikbaar zullen komen en dat ze dan ook pas echt nodig zijn.

Nu kan niemand natuurlijk precies voorspellen wat gebruikers over een tot vier jaar precies zullen gaan eisen van hun mobiele toestellen en de netwerken, maar het verschil in visie van beide bedrijven is opvallend te noemen.

Opvallend maar niet moeilijk te verklaren natuurlijk. Ericsson verdiend zijn geld met het verkopen van nieuwe netwerk technologieën aan onder andere providers en exploitanten van mobiele netwerken en is natuurlijk gebaat bij een snelle implementatie van haar producten. Orange daarentegen is een van de vele exploitanten van mobiele netwerken en die zien natuurlijk het liefst eerst wat (lees: meer dan genoeg) geld terug in hun eigen laatje vloeien voordat ze weer zullen (moeten) investeren in nieuwe technieken om aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen.

Daarom roept de een (Ericsson) dat consumenten nu al met smacht zitten te wachten op mobiele netwerken die 100 Mbps dataverbindingen ondersteunen en de ander (Orange) dat de consument daar voorlopig nog niet aan toe zal zijn en dat het ook nog niet nodig is.

Helaas voor al diegenen die inderdaad nu al niet meer kunnen wachten op de commerciele beschikbaarheid van LTE en Mobile WiMAX netwerken zijn het toch de providers en exploitanten als Orange die deze investeringen moeten gaan dragen en dus denk ik ook dat het nog wel tot (ver) na 2010 zal duren voordat de eerste 100Mbps netwerken breed beschikbaar zullen zijn. Tenzij Ericsson natuurlijk besluit om zelf een (wereldwijd) mobiel netwerk te gaan bouwen en exploiteren ;-)Gerelateerde links:
Mobiel breedband een prooi voor internet providers?
Aftrap eerste Europese editie van Mobile Internet World
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl