Toestellen
16 januari 2013 - Redactie MobileCowboys

Het succes van de Nokia Lumia 920 [Adv]

Wie de afgelopen maanden een beetje het smartphone-nieuws heeft gevolgd, zal het ongetwijfeld niet zijn ontgaan dat de Nokia Lumia 920 veel in het nieuws is. De Lumia 920 is zeer populair en in vrijwel alle landen waar de telefoon is uitgebracht is het door de grote vraag moeilijk om een exemplaar te bemachtigen.

De Lumia 920 is sinds deze maand ook beschikbaar in Nederland en het beeld is hier niet anders. De Nokia Lumia 920 is verkrijgbaar bij Phone House, Coolblue en enkele andere bekende retailers, maar voorraad is er in de meeste gevallen niet. Als er al een vestiging is die nog een Lumia 920 heeft liggen, dan wordt deze meestal binnen een dag nog opgehaald door iemand die op zoek is naar de nieuwe smartphone.

Nokia heeft eindelijk dus weer eens een grote hit in handen. En dat is niet zo gek, het is moeilijk te ontkennen dat de telefoon erg stijlvol is, het display heeft een goede resolutie, de hardware is dik in orde en de camera heeft vooral in donkere lichtomstandigheden bewezen subliem te presteren. En dan is er ook nog het nieuwe besturingssysteem, Windows Phone 8, dat vele malen sneller is dan zijn voorganger.

De Nokia Lumia 920 zou dan ook wel eens het échte begin kunnen zijn van een succesvolle samenwerking tussen Nokia en Microsoft. De bedrijven werken inmiddels al een aantal jaren samen, maar tot dusverre bleven aansprekende resultaten achterwege. Echt verrassend is dat overigens niet, beide bedrijven hebben een moeilijke periode achter de rug en ze hebben uit een diep dal moeten klimmen.

Nokia verloor in vijf jaar tijd het leiderschap op zowel de feature- als de smartphone-markt, terwijl Microsoft een enorm marktaandeel op de markt voor mobiele besturingssystemen zag verdwijnen. Er werd door beide bedrijven niet goed geanticipeerd op technologische ontwikkelingen en de concurrentie wist goed te profiteren van de misstappen.

De rekening van dit alles was vooral voor Nokia hoog en om te overleven moesten er drastische maatregelen worden genomen. De grootste verandering was zonder twijfel het feit dat Nokia een samenwerking met Microsoft aanging. Het Finse bedrijf had geconcludeerd dat de interne ontwikkeling van verschillende besturingssystemen in de voorgaande jaren was mislukt en het zou daarom de ontwikkeling van het besturingssysteem voortaan overlaten aan het bedrijf uit Redmond.

Microsoft had intussen aan een geheel nieuw mobiel besturingssysteem met de naam Windows Phone gewerkt. Het nieuwe besturingssysteem was een enorme verbetering ten opzichte van het eerdere Windows Mobile en het was voor velen een eerste kennismaking met de inmiddels bekende Metro UI. Het besturingssysteem kreeg naast de nieuwe interface ook allerlei andere nieuwe functies en daardoor werd concurrentie met besturingssystemen als Android en iOS weer mogelijk.

De veranderingen leidden echter niet direct tot succes en de eerste release van Windows Phone 7 en de lancering van de Lumia 800 en 900 waren weinig succesvol. Waarschijnlijk wilden veel consumenten in de Verenigde Staten de kat uit de boom kijken, terwijl de telefoons pas vele maanden na de Amerikaanse lancering in Europa te koop waren. Bovendien werkte een aantal functies van Windows Phone 7 alleen in de Verenigde Staten ten tijde van de lancering in Europa.

Deze problemen spelen gelukkig niet bij de lancering van de Lumia 920. Microsoft heeft zijn zaakjes beter op orde met Windows Phone 8, er is een positieve hype rondom het besturingssysteem en de Lumia 920 kan concurreren met de beste toestellen op de markt. Er zal nog veel moeten gebeuren voordat we daadwerkelijk kunnen spreken van een comeback, maar het lijkt erop dat met de Lumia 920 de eerste stap is gezet.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl