Nieuws
24 januari 2012 - Ron Smeets

Het spinnenweb van de mobiele patent oorlogen (Infographic)

De afgelopen maanden heb ik al verschillende Infographics gepost waarin het spinnenweb van de patent 'oorlogen' weergegeven wordt. De strijd tussen Apple en Samsung komt natuurlijk het meest in het nieuws, maar dat is vooral te danken aan het feit dat deze twee kemphanen ook heel erg veel (onzinnige) zaken tegen elkaar aangespannen hebben.

Zoals je hieronder kunt zien is het maken van een overzichtelijke infographic van al deze zaken schier onmogelijk geworden ;-) De tweede infographic is ook interesant. Daarin wordt een schatting gegeven van het aantal patenten dat de betreffende fabrikanten bezitten.

Zoals je kunt zien is Apple het 'middelpunt' van de vele patent 'oorlogen' die uitgevochten worden. De Amerikaanse fabrikant heeft tegen drie fabrikanten (diverse) patentzaken lopen (tegen HTC, Samsung en Motorola), maar wordt zelf maar liefst door acht fabrikanten aangeklaagd (VirnetX, Via Technologies, Kodak, LG, Samsung, HTC, OpenWave, S3 Graphics en Motorola) Opvallend is de positie van DigiTude Innovations, Dit bedrijf heeft vooral zaken, negen in totaal, lopen tegen diverse andere fabrikanten maar wordt zelf (momenteel ;-)) niet aangeklaagd. In december ontdekte TechCruch dat DigiTude Innovations, een 'patentboer' mogelijk een relatie heeft met Apple, wellicht met als doel om met behulp van hen een aantal patentzaken uit te vechten. Enfin, zoals gezegd, de patent 'oorlogen' zijn een schier ondoordringbaar spinnenweb geworden. Ik herhaal nog maar eens dat hier heel veel advocaten en juristen een dikke boterham aan verdienen!

Mocht je onderstaande tekst niet goed kunnen lezen, dan staan hier (patentruzies) en hier (patenten per fabrikant) twee grotere versies van deze Infographics, gemaakt door PCMag.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.