Nieuws
22 januari 2016 - Ron Smeets

Het prijskaartje om Google search in iOS te houden bedraagt 1 miljard dollar Apple verdient bijzonder goed aan de Google Search deal

Wanneer je een app maakt waarvan er dertien in een dozijn te vinden zijn dan is het vervolgens een hele uitdaging om jouw app er zo uit te laten springen dat die het populairst, en liefst zelfs de standaard, wordt. Mocht je na aftrek van de ontwikkel kosten nog wat geld over hebben om de app te promoten, dan kan dat natuurlijk helpen. Heb je bakken met geld, dan kun je er ook voor zorgen dat jouw app de standaard wordt door er diep voor in de buidel te tasten. Dat is de manier waarop Google er voor zorgt dat Google Search standaard in iOS blijft. Het prijskaartje? 1 miljard dollar! Ja, $1.000.000.000,-

In juridische documenten die Bloomberg heeft weten te bemachtigen blijkt namelijk dat Google in 2014 dit astronomische bedrag aan Apple betaalde om er voor te zorgen dat Google Search onderdeel bleef van iOS. Overigens is het bedrag niet in een keer gefactureerd maar het resultaat van een revenue share overeenkomst waarbij een deel van de inkomsten die Google genereert via haar Search app op iOS toestellen naar Apple gaat.

Gesproken werd over een percentage van 34%, dat meldde een ondervraagde Google medewerker, maar het was niet duidelijk of die 34% het deel betrof dat naar Apple ging of bij Google bleef. In dat laatste geval zou Apple dus 66% van de inkomsten krijgen en dat lijkt, ondanks het feit dat de Amerikaanse fabrikant alom bekend staat als een geldwolf, toch ietwat onwaarschijnlijk. Hoe dan ook, de deal leverde Apple wel 1 miljard dollar op.

Het moge duidelijk zijn dat zowel Apple als Google niet blij waren met het openbaar maken van deze details. Het document heeft gisteren even online gestaan maar is inmiddels 'verdwenen'. Het was onderdeel van juridische documentatie inzake de rechtszaak tussen Oracle en Google over het oneigenlijk (zonder licentie) gebruik van bepaalde Java software in Android door Google.

Apple en Google weigerden elke vorm van commentaar op de onthullingen van Bloomberg, maar ook dat is niet echt verrassend te noemen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.