Nieuws
30 augustus 2017 - Ron Smeets

Het ‘open’ Android krijgt steeds meer tussendeuren Google draait duimschroeven aan voor non-AOSP fabrikanten

Het Android OS is ooit door Google en een aantal ontwikkelaars bedacht als tegenhanger voor de gesloten systemen van Apple, BlackBerry en Symbian. Open Source was het toverwoord. Eén OS voor iedereen. Lekker samenwerken, goede software maken en een platform voor applicaties en andere add-ons bouwen. Elke fabrikant die zich aan de Open Source regels hield mocht er aan meewerken, het aanpassen en gebruiken voor, aanvankelijk alleen, smartphones. Klonk goed en onder de bezielende leiding van Google is Android inmiddels uitgegroeid tot hét smartphone en tablet OS van deze eeuw, met een wereldwijd marktaandeel dat de 80% al voorbij is. Hoog tijd om de duimschroeven te installeren en ze ook aan te draaien moeten ze bij Google gedacht hebben.

Geen AOSP handtekening? Geen Play Store!
Fabrikanten die Android willen gebruiken mogen dat in principe altijd doen. Wel verlangt Google al geruime tijd dat die fabrikanten de voorwaarden van het Android Open Source Project (AOSP) naleeft en ondertekent. Dat houdt onder andere in dat elk Android toestel voorzien moet worden van een verplichte stapel Google Apps. Wordt daar niet aan voldaan, dan mag die fabrikant ook de Google Play niet installeren. Niet echt de ‘Open Source’ gedachte als je het mij vraagt, maar goed. Google en Android zijn de grootste dus ze mogen zich wel wat permitteren, toch? Nou de waakhond van de EU, die ooit Microsoft een pak slaag (lees: forse boete) gaf vanwege het standaard installeren van een browser en videospeler in Windows, denkt daar anders over. De AOSP voorwaarden zijn onderwerp in een onderzoek naar oneerlijke bevoordeling van eigen producten ten koste van de concurrentie door Google. Dat kan dus nog een flink, en vooral duur, staartje krijgen voor Google.

Gecertificeerd dichttimmeren, dat Android
Bij Google maken ze zich schijnbaar nog niet zo druk want de fabrikant heeft besloten de duimschroeven voor non-AOSP fabrikanten nog wat steviger aan te draaien. Daarvoor wordt Google Protect in het leven geroepen. Fabrikanten die aan de AOSP voorwaarden voldoen kunnen ook profiteren van de voordelen van Google Protect. Behalve een logo op de verpakking van het toestel mogen ook een antivirus / malware app en andere extra beveiligingsopties geïnstalleerd worden. Het moge duidelijk zijn dat het ontbreken van de Google Protect software en logo bij veel consumenten de indruk kan wekken dat het toestel dat ze willen kopen misschien onveiliger is dan een smartphone die wel ‘Google Protect’ gecertificeerd is. Nou, wees gerust, er zijn ook genoeg andere manieren om je smartphone en andere Android apparaten te beveiligen tegen virussen, malware en ander ongeoorloofd gebruik. Hoe dan ook, het lijkt er steeds sterker op dat Google, met al die extra tussendeuren die in Android ingebouwd worden, de kant op gaat van Apple, BlackBerry en Symbian. Lekker dichttimmeren, dat Android. En alleen ‘open’ zetten voor die fabrikanten die precies doen wat wij (Google) willen. Ik kan me vergissen, maar dat was toch niet wat de community ooit voor ogen had toen ze het idee van Open Source software en ontwikkeling introduceerden, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.