Geruchten
07 februari 2018 - Ron Smeets

Het MWC staat voor de deur; wat kunnen we verwachten? Wat weten we al zeker en wat zijn nog onbevestigde geruchten

Het Mobile World Congres in Barcelona duurt officieel van 26 februari tot en met 1 maart. Echter, de eerste persmeetings en –events beginnen tegenwoordig al op zaterdag, twee dagen voor de officiële opening. Dat is de enige manier om alle aankondigingen en nieuwtjes aan te kondigen voordat het MWC alweer voorbij is. In de weken voorafgaand aan het event draaien de geruchtenmolens overuren. Hoewel sommige aankondigingen al bekend zijn wordt er ook al maanden gespeculeerd over wie wat allemaal in Barcelona gaat onthullen. In dit artikel zal ik de komende weken per fabrikant de meest (on)waarschijnlijke geruchten bij elkaar verzamelen.

Samsung
De Koreaanse wereldmarktleider heeft al bekend gemaakt dat ze op zondag 25 februari de Galaxy S9 en Galaxy S9+ gaan onthullen. Dat is dus geen nieuws meer. Maar dat wil niet zeggen dat er van die toestellen geen geruchten meer opduiken. De halve wereld wil natuurlijk weten hoe ze er uit gaan zien, wat de exacte specs worden en hoeveel ze gaan kosten. Krijgen ze beiden een dual camera aan de achterzijde? Worden ze nu wel of niet helemaal randloos? De vermeende renders die begin februari opdoken lieten een heel ander beeld zien. De Galaxy S9 series zou wel eens weinig vernieuwend kunnen zijn ten opzichte van haar voorganger.

Huawei
De Chinese fabrikant heeft wel een persconferentie gepland, zondagmiddag enkele uren vóór het die van Samsung, maar het is ook al bekend dat Huawei daar niet de nieuwe P-Series zal onthullen. Dat gebeurt 30 dagen later, 27 maart, in Parijs. De vraag is nu dus wat Huawei wel gaat presenteren in Barcelona. Als ik mijn geld zou moeten inzetten dan zou ik dat doen op de onthulling van een nieuwe generatie van de Kirin AI processor. Een half jaar geleden volgde Huawei, tijdens de IFA, dezelfde strategie. Daar werd toen de eerste AI processor gepresenteerd die enkele weken later, 16 oktober, in de nieuwe Mate 10 Pro bleek te zitten.

LG
De tweede Koreaanse smartphone fabrikant verkeert sinds de CES, begin januari, een beetje in crisis. De grote baas maakte daar namelijk bekend dat de opvolger van de LG G6 niet voldeed aan zijn, en die van LG, hoge verwachtingen. Daarom werd het ontwikkelteam terug naar de tekentafel gestuurd. LG probeert de crisis te bezweren door heel cool en casual te roepen dat het lanceren van een nieuwe vlaggenschip smartphone vanaf nu gebeurt op het moment dat de tijd (en markt) daar rijp voor zijn en niet meer omdat het moet vanwege de concurrentie die ook met nieuwe toestellen op de proppen komen. De LG G7 gaan we dus zeker niet zien in Barcelona. Gespeculeerd wordt nu dat LG daar een upgrade model van de V30 gaat onthullen. Op dit moment is er nog geen datum of tijdstip voor een persconferentie door LG geprikt.

Sony
De kans dat Sony met een grote smartphone aankondiging het MWC aftrapt, zoals de fabrikant dat tot enkele jaren geleden wel deed, is klein. Een half jaar geleden werd in Berlijn de Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact gepresenteerd. Sony is al een tijdje afgestapt van het elk half jaar upgraden van haar vlaggenschip modellen. Rondom de CES onthulde Sony bovendien een drietal mid-range smartphones, de XA2 serie en een nieuwe Xperia L smartphone. Vermoed wordt dat Sony in Barcelona een nieuw Premium model van de XZ1 (of XZ Pro) gaat onthullen, maar dat is nog allerminst zeker. Ook de Japanse fabrikant heeft op dit moment nog geen persconferentie gepland.

HTC
Behalve dat het al bijzonder is dat HTC deze editie van het MWC nog mee mag maken is de Taiwanese fabrikant niet van plan om het MWC te bezoeken, laat staan een aankondiging te toen. In 2017 werd een deel van de smartphone tak van HTC door Google overgenomen om te voorkomen dat zowel HTC als de ontwikkeling van de Google Pixel smartphones in gevaar kwamen. Hoewel dus al bekend is dat HTC niets gaat onthullen staat Cher Wang, mede oprichter van HTC, wel op de lijst van keynote sprekers. Maandag middag geeft zij een lezing over het maken van betere content en hoewel HTC daar zeker in genoemd gaat worden hoeven we geen spannende nieuwtjes van Cher te verwachten.

Nokia
In 2017 maakte Nokia tijdens het MWC haar grote comeback als smartphone merk. HMD Global, sinds enkele jaren al de eigenaar van het Nokia merk, onthulde naast enkele Android smartphones ook een nieuwe versie van Nokia’s grootste succesnummer uit het begin van deze eeuw, de 3310. Een geweldige stunt die er in de maanden daaropvolgend voor zorgde dat Nokia als smartphone merk weer serieus genomen werd. Dit jaar houdt Nokia een persconferentie op de zondag middag. Nog vóór Huawei en Samsung. Verwacht wordt dat de Fins-Chinese fabrikant daar nieuwe, 2018, modellen van enkele toestellen gaat presenteren. Maar er wordt ook gespeculeerd over een aantal nieuwe, meer high-end toestellen. De afgelopen weken kwamen de Nokia 7, Nokia 9 en Nokia 10 voorbij. Allemaal nog geruchten waarvan de meest in het oog springende die van een toestel met vijf camera’s op de achterzijde was.

Tot zover deel 1 van wat we in Barcelona op het MWC mogen verwachten. Stay tuned voor meer!