Nieuws
13 november 2012 - Richard Otto

Het mobiele gebruik in Suriname

Sinds enkee maanden geef ik met mijn bedrijf Mobile Marketing Nederland advies aan het nieuwe Surinaamse mobiele kortingsplatform IDEALshoppen van Mi2. Komende week zal ik daar ook op bezoek zijn om op gebied van mobile marketing strategie advies te geven om een verdere uitrol met nabij gelegen landen te realiseren. Door de nauwe banden met Nederland is het leuk om eens nader te zien hoe mobiel aldaar wordt ingezet. 

Telecompenetratie

In  Suriname zijn er 3 Telecomspelers: Telesur (overheidsbedrijf), Digicel (tevens actief in veel Caribische landen) en Uniqa (van Intelsur en UTS). De mobiele penetratie is met 137% in Suriname is zelfs hoger dan in Nederland. Veel Surinamers hebben meerdere abonnementen bij verschillende providers. De mobiele penetratie is dus zeer hoog; de internet penetratie in Suriname is echter relatief laag. Circa 25% van de huishoudens heeft internet thuis. De rest heeft toegang via werk, smartphone, internet cafés. Dit lage percentage zal te maken hebben met de infrastructuur, die buiten steden niet optimaal is. 

Smartphones

In Nederland heeft Android en iPhone gezamenlijk een smartphone marktaandeel van circa 90%. Blackberry is hier de laatste twee jaar in snel tempo onder de 6 % gezakt. In Suriname daarentegen is BlackBerry far out de belangrijkste smartphone. Zo'n 20% van de Surinamers bezit een Blackberry, waarvan 75% over internet via EDGE beschikt. Android en iPhone zijn upcoming, maar hebben een zeer beperkt marktaandeel. Dit zal ondermeer komen dat het 3G netwerk nu pas goed wordt uitgerold en de snelheid daarvan stapje bij stapje beter aan het worden is. 

Mobile Marketing Bureaus

Er zijn in totaal twee bureaus op mobile marketing actief. Dit lijkt begrijpelijk op een totale bevolking van 560.000 mensen, maar is relatief weinig ten opzichte van Nederland, waar circa 250 mobiele bureaus actief zijn met merken. Daarnaast ligt er nog een enorm potentieel, wanneer je Aruba, Bonaire, Curacao en St. Maarten (zo'n 300.000 inwoners) hierin meeneemt.

 
Over de auteur: Richard Otto