Nieuws
23 mei 2008 - Ron Smeets

Het juiste Sim-Only abbo kiezen kan zeer lucratief zijn

Over de populariteit van de zogenaamde Sim Only abonnementen hoeven we weinig meer te zeggen maar als je op zoek bent naar een dergelijk abonnement dan kan het vergelijken van de abonnementsvormen van de verschillende providers zeer lucratief zijn.

De nieuwe Nederlandse website Sim-Only-Vergelijk heeft alle beschikbare abonnementen naast elkaar gelegd en daaruit blijkt dat je soms tot wel 80% goedkoper uit kunt zijn ten opzichte van vergelijkbare abonnementen waarbij je een toestel meegeleverd krijgt, mits je de juiste keuze maakt natuurlijk.

Het gevaar bij de Sim-Only abonnementen schuilt vooral in de belminuten en SMSjes die je buiten de bundel verbruikt. De bel- en SMS kosten kunnen dan namelijk tot maar liefst tien keer duurder zijn dan binnen de bundel.

Op Sim-Only-Vergelijk kun je met behulp van eenvoudige selectie balkjes je belgedrag en gewenste bundel samenstellen. De site berekent vervolgens real-time de, voor jouw, goedkoopste alternatieven per provider.

Provider Simpel biedt op dit moment, kijkend naar het vaste maandbedrag, het goedkoopste sim-only-abonnement. Voor 2,50 euro per maand biedt Simpel 100 belminuten en 10 sms-berichten. Dit is een besparing van meer dan 80 procent in vergelijking met een abonnement inclusief telefoon (15,00 a 20,00 euro).

Debitel, Telfort, T-Mobile en Vodafone bieden allemaal een sim-only-abonnement aan voor minder dan 6 euro. Het goedkoopste sim-only- abonnement van KPN inclusief belminuten kost 7,95 euro waarmee deze sim-only-aanbieder meer dan drie keer zo duur is als het goedkoopste alternatief. Hi behoort met een instaptarief van 7,50 euro ook niet tot de prijsvechters.

sim-only-vergelijk.nl adviseert consumenten niet te zuinig te zijn bij het kiezen van een belbundel. Bellen buiten de bundel is tot tien keer duurder dan bellen binnen de bundel. Zo kost 100 minuten bellen buiten de Simpel 100 bundel 25,00 euro. Een verdubbeling van het belgedrag leidt in dat geval tot een elf keer hogere rekening. Ook bij de andere aanbieders zijn de kosten voor bellen buiten de bundel aanzienlijk hoger dan voor binnen de bundel.

Opvallend is de terugkeer van minute billing, oftewel het naar boven afronden van een gesprek op hele minuten. Simpel en Vodafone Scherp hanteren deze tarifering. Bij de andere aanbiedingen geldt een first minute rounding, waardoor altijd de complete eerste minuut wordt gefactureerd. In beide gevallen krijgt de consument uiteindelijk meer minuten gefactureerd dan dat daadwerkelijk is gebeld. Afhankelijk van het belgedrag kan dit al gauw 20 tot 40 procent schelen. Een bundel van 100 minuten is dan in feite een bundel van tussen de 71 en 83 minuten.

Ook de houdbaarheid van de bundels is van negatieve invloed op de kosten. Hoe korter een bundel houdbaar is, hoe minder kans om ongebruikte én reeds betaalde minuten te gebruiken. Geen enkele aanbieder biedt onbeperkt houdbare bundels. Bij Ben en Simpel is de bundel slechts één maand houdbaar. De andere providers bieden standaard een houdbaarheid van twee maanden.

De overige voorwaarden van de abonnementen lopen ook flink uiteen. De minimale looptijd varieert van 1 maand bij Ben tot 24 maanden bij Simpel. Ben en Simpel brengen 10,00 euro administratiekosten in rekening, daar waar de andere aanbieders juist vrijwel altijd het entreegeld laten vervallen. Simpel vraagt bovendien een vooruitbetaling van het abonnementsgeld voor de gehele looptijd van het abonnement. Een kredietcheck blijft dan overigens wel achterwege. Bij Vodafone Scherp gaat de klant akkoord met het ontvangen van reclame sms-berichtjes van Vodafone of andere partijen.Gerelateerde links:
Blyk blijkt toch niet zo gratis te zijn als men beloofde
Abonnement met twee toestellen in Engeland
Simyo
SIMple goedkoop bellen op vakantie
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.