Nieuws
07 december 2015 - Ron Smeets

Het is weer NL-Alert testdag; nu ook via de 4G netwerken Rond 12u00 wordt een testbericht gestuurd via de 2G, 3G en 4G netwerken (m.u.v. Tele2)

NL Alert, het nationale mobiele informatiesysteem van de overheid waarmee mensen in de buurt van een noodsituatie gewaarschuwd kunnen worden stuurt vanmiddag, rond 12u00, weer een controlebericht uit. Dat gebeurt dit keer niet alleen via de bestaande 2G en 3G netwerken maar voor het eerst ook via de 4G netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone. Uiteraard kunnen ook alle klanten van de tientallen zogenaamde MVNO's (zoals Simpel, Lycamobile, hollandsnieuwe, Simyo, Hema, Ben etc) het controlebericht ontvangen. Die providers maken immers gebruik van een van de drie landelijke mobiele netwerken.

Het 4G netwerk van Tele2 is pas begin volgend jaar geschikt voor de ontvangst van NL Alerts. Dat wil echter niet zeggen dat geen enkele Tele2 gebruiker het controlebericht zal ontvangen. Bestaande klanten van die provider, die nog niet overgestapt zijn op 4G, maken gebruik van het 3G netwerk van T-Mobile. Voor klanten die wel al een 4G abonnement van Tele2 hebben geldt dat zij op plekken waar de 4G dekking nog niet op orde is ook automatisch verbonden worden via het 3G netwerk van T-Mobile. Met andere woorden, die ontvangen de NL Alert nu alleen nog als ze buiten bereik van het Tele2 4G netwerk zijn.

Bij de vorige test, een half jaar geleden, werd net iets meer dan eenderde van alle Nederlanders bereikt. Dat percentage moet omhoog, vindt NL Alert. Daarvoor is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je toestel goed ingesteld staat. Hieronder kun je nalezen hoe dat voor de verschillende besturingssystemen werkt.

Vrijwel alle recente Windows Phone en Android smartphones, die voorzien zijn van een recente versie van het besturingssysteem, staan standaard al goed ingesteld voor de ontvangst van NL-Alert berichten. Heb je een Windows Phone 8(.1) of Android toestel van 2012 of later van een van de grote merken (Samsung, Sony, HTC, LG of Huawei) , dan hoef je niets te doen. Bij Android toestellen die een zogenaamde pure versie van het Google OS hebben (de Nexus toestellen en de Motorola's vanaf 2014) is de kans aanwezig dat je de instelling ook handmatig moet doen. Ga naar 'Instellingen' en klik onder het lijstje 'Draadloos en Netwerken' op 'Meer'. In het volgende menu zie je dan, onderaan, de optie 'Nooduitzendingen' of 'Noodmeldingen' staan (afhankelijk van het toestelmerk / Android versie). Die moet je selecteren om vervolgens de ontvangst van 'Extreme dreigingen' aan te kunnen zetten. Bij mijn Nexus 5X, met Android 6.0 Marshmallow, stond deze melding overigens ook automatisch al aan. Hetzelfde gold ook voor de Motorola Moto X Style met Android 5.1.1. Hoe dan ook, het is toch verstandig om het even te checken.

Heb je een iPhone, dan moet je de instelling altijd handmatig doen. Bij iOS 8 of iOS 9 ga je naar 'Instellingen' -> 'Berichtgeving' en zet onderaan de optie 'Noodmeldingen' aan. Heb je een iOS 7 toestel dan is het te volgen pad 'Instellingen' -> 'Berichtencentrum' -> Noodmeldingen.

Wie nog een oud toestel heeft, of geen smartphone, moet de instelling voor het ontvangen van noodberichten ook handmatig uitvoeren. Daarvoor heeft NL-Alert op haar site de 'instelhulp' gemaakt. Daar kies je het toestelmerk en de versie van het besturingssysteem. Vervolgens krijg je een stapsgewijze instructie voor het instellen van NL-Alert. In de meeste gevallen moet je op zoek naar de instellingen voor Cell Broadcast of Infodienst. Check daarvoor de Instelhulp van NL-Alert. Die kun je natuurlijk ook gebruiken voor de toestellen en besturingssystemen die ik hierboven al beschreven heb.

Helaas zijn er ook toestellen die niet geschikt zijn voor de ontvangst van noodberichten. Alle smartphones met Windows Phone 7 en iPhones die ouder zijn dan de 4S bijvoorbeeld.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.