Nieuws
18 augustus 2016 - Ron Smeets

Het is officieel: Nokia komt terug als smartphone merk De fabrikant onthult eind 2016, of begin 2017, diverse Android smartphones en tablets

Er werd al vaker over gespeculeerd maar nu is het officieel. Nokia maakt eind dit jaar, of begin 2017, haar comeback als smartphone merk. De Chinese bobo van Nokia, Mike Wang, heeft dat bevestigd. Bij de overname van Nokia door Microsoft, in 2014, werd door de Amerikanen bedongen dat de Nokia merknaam tot eind 2016 niet gebruikt mocht worden op smartphones en tablets. Die periode is dus bijna ten einde.

Nokia zal bij haar terugkeer toetreden tot de grote familie van Android fabrikanten. Wang spreekt over de onthulling van drie of vier toestellen, zowel smartphones als tablets. Gesproken wordt over high-end Android devices.

Vooralsnog staat de onthulling van de nieuwe Nokia's gepland voor het laatste kwartaal van dit jaar (2016) maar de kans bestaat dat de presentatie pas in het eerste kwartaal van 2017 zal plaatsvinden. Dat hangt volgens Wang af van de voortgang van de ontwikkeling en productie van de toestellen.

De nieuwe Nokia smartphones worden overigens niet in Finland ontwikkeld maar, onder licentie, door het Chinese HMD. Het goede voor Nokia fans is dus dat het merk een comeback maakt, maar dan wel onder de Chinese vlag.

Meer informatie over de nieuwe Nokia smartphones (en tablets) is er nog niet, maar eind vorig jaar dook wel de Nokia C1 al eens op. Daarover werd toen al gespeculeerd dat dat wel eens een van de eerste 'comeback Nokia's' zou kunnen worden. We zullen het wel zien, over enkele maanden.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.