Toestellen
03 april 2015 - Ron Smeets

Het grillige stroomverbruik van de Galaxy S6 (edge) Sommige toestellen zijn binnen enkele uren leeg, anderen doen het veel beter

Toen ik een week geleden mijn eerste review, na 24 uur, van de Galaxy S6 edge opnam en schreef meldde ik al dat het accuverbruik van het toestel mij niet bepaald meeviel. Wanneer het scherm continu gebruikt wordt, bijvoorbeeld om video te kijken, dan is hij binnen 6 uur leeg. Daarentegen viel mij toen ook op dat het toestel gedurende de nacht, met GPS, Bluetooth en een actieve WiFi verbinding relatief weinig stroom verbruikte. Bij mijn Galaxy S6 edge ligt het 'nachtverbruik' tussen de 3 en 10%, zo blijkt na een keer of drie testen. Ik zeg met opzet MIJN test toestel want inmiddels heb ik her en der ook andere ervaringen gehoord. Zelf heb ik de afgelopen week een paar keer een wat grillig verloop van het accuverbruik gezien. Iets om in de gaten te houden.

De afgelopen dagen sprak ik twee personen die de Galaxy S6 edge op dit moment ook aan het testen zijn. Die toestellen raken gedurende de nachtelijke uren meer dan 40% van hun accucapaciteit kwijt. Een van die testers is cowboy Henk van DutchCowboys. Zijn Galaxy S6 edge moet tot nu toe elke 8 tot 16 uur opgeladen worden, afhankelijk van het feit of hij meer of minder foto's maakt en op zijn sociale kanalen post (en het scherm gebruikt dus). Tijdens de nacht verliest zijn toestel soms meer dan 40% van de resterende accucapaciteit. In een poging dat te voorkomen heeft hij meerdere keren de optie 'alles sluiten' geprobeerd waarmee openstaande apps afgesloten worden, maar dat heeft vooralsnog geen effect gehad. Ook het 'terugschroeven' van de helderheid van het scherm hielp maar een beetje. In de nacht staat het scherm bovendien uit. Het moge duidelijk zijn dat zijn eerste ervaringen met de Galaxy S6 edge een stuk minder positief zijn dan die van mij. Een snel leeglopende accu is immers een van de grootste ergernissen van smartphone gebruikers.

Deze ervaringen staan dus in schril contrast met die van mij. Ten eertste staat de helderheid van mijn scherm altijd op minimaal driekwart. Ik heb mijn Galaxy S6 edge de afgelopen acht dagen afwisselend intensief en normaal gebruikt. Een keer is het gelukt om het toestel twee dagen op één acculading te gebruiken. Het zal niemand verbazen dat ik in die 48 uur het toestel niet al te intensief gebruikt heb. Donderdag (gisteren) heb ik hem om 12u30 van de lader gehaald (100%) en hem de eerste uren (tot ca 18u00) normaal gebruikt; af en toe een foto gemaakt, mail bekeken en een kwartiertje in Google Maps gegrasduind. Om 18u00 stond de accu op 79%. Vanaf dat moment ben ik het toestel ruim acht uur gaan gebruiken als WiFi Hotspot. Het scherm, en andere apps, zijn in die periode nauwelijks geactiveerd. Om 02u15 was de accu zo goed als leeg (3% resterend). Ter vergelijk; als ik mijn Xperia Z3 als hotspot gebruik dan is de accu na een dag (ca 12 uur) zo'n 50% van de accucapaciteit verbruikt.


Hoe grillig de accu van de Galaxy S6 edge presteert zag ik vanochtend. Het toestel werd om 07u20 van de lader gehaald (100%). Na ruim twee uur waarin ik meerdere keren het accuverbruik controleerde (scherm dus aan), screenshot's van het verbruik maakte en in totaal 2 minuten mail las stond de accu nog steeds op 100%. Dat is op z'n minst raar te noemen.

Nog gekker is echter het feit dat ik de afgelopen week meerdere keren de Samsung Go bovenaan de lijst met meest energieverslindende apps ben tegengekomen. Waarom is dat gek? Nou, omdat ik die app letterlijk nog nooit geopend heb. Op de hierboven beschreven dag dat ik het toestel voornamelijk gebruikt heb als WiFi Hotspot stond Samsung Go in de 'verbruiklijst' na ruim 12 uur samen met het OS op de eerste plek met 13%. Ruim anderhalf uur later, terwijl verder niets veranderd was in het soort gebruik van het toestel (nog steeds als WiFi Hotspot zonder gebruik van scherm en andere apps), was het Android OS met 21% de 'koploper' geworden. Samsung Go stond toen met 14% op de tweede plek. De derde app die je daar ziet staan (afbeelding hieronder), gpsd, is een bekende 'stroomslurper' van Android die gebruikt wordt voor het verzamelen van GPS gegevens om die vervolgens beschikbaar te maken voor andere apps.

Goed, dat is dus het verloop van het accugebruik en de apps die al dan niet geopend zijn. Kijk je naar de lijst met actieve applicaties bij het geheugengebruik dan zie je een ander beeld. Natuurlijk, RAM wordt door het systeem en apps ook gereserveerd wanneer ze niet actief gebruikt worden, maar de lijst van de Galaxy S6 is indrukwekkend, lang, te noemen. Het toestel gebruikt eigenlijk alttijd meer dan 80% van het beschikbare werkgeheugen en de lijst met actieve apps en systeem onderdelen liegt er ook niet om. En jawel hoor, Samsung Go staat ook daar tussen.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat de lijst met actieve apps van mijn Xperia Z3 ook relatief lang is, maar dat toestel heeft gemiddeld altijd rond 1GB RAM vrij. Bij de Galaxy S6 (edge) is dat bijna altijd minder dan 500MB. Opschonen van het RAM helpt maar heel even want binnen enkele minuten is de oude situatie hersteld. Kijk maar naar onderstaande compilatie van screenshots die tijdens en vlak na het opschonen genomen zijn. Let vooral op de tijd in de statusbalk. Het hele proces duurde nog geen minuut. Ik kan mij goed voorstellen dat het excessieve RAM gebruik ook gevolgen heeft voor het uithoudingsvermogen van de accu.

De vraag is nu waarom het accuverbruik bij verschillende exemplaren van de Galaxy S6 (edge) per exemplaar zo verschilt of grillig verloopt. Ja, Cowboy Henk gebruikt meer social media apps dan ik, maar dat zegt nog maar weinig over het nachtelijke verbruik dat bij mijn meestal ruim onder de 10% blijft en bij Henk juist vaak meer dan 40% bedraagt. Er kunnen apps tussen zitten die meer stroom verbruiken, maar dat neemt niet weg dat concurrerende toestellen beter presteren.

Feit is dus dat de accu van de Galaxy S6 (edge) niet krachtig genoeg lijkt te zijn voor zeer intensief gebruik. Eigenlijk kun je dat geen verrassing noemen. Het toestel moet het namelijk doen met een 2600 mAh accu (2550 mAh voor de 'gewone' S6). Daarmee moeten onder anderen het QHD scherm en de octa core processor gevoed worden. Zijn voorganger had een 2800 mAh accu voor een quad core processor en een full HD scherm. OK, volgens Samsung zijn het scherm en de processor energiezuiniger geworden, maar in de praktijk pakt dat toch iets anders uit, zo blijkt uit onze ervaringen met het toestel. Het rekensommetje dat een 2600mAh accu in een octa core QHD toestel minder lang mee gaat dan een 2800mAh krachtbron in een quad core full HD smartphone lijkt in de praktijk toch redelijk te kloppen.

De verschillen tussen de Galaxy S6 (edge) en enkele van zijn andere concurrenten zijn ook berhoorlijk groot. De Xperia Z3 (3100 mAh) en de iPhone 6 Plus (2915mAh) gaan bij hetzelfde gebruik (veel) langer mee. Samen met de grotere accu's hoeven ze beiden ook geen QHD scherm en octa core processor te voeden. De accu's leveren dan ook voldoende capaciteit om het eind van de (werk)dag te halen. Iets dat met de Galaxy S6 (edge) schier onmogelijk lijkt. En dat is nou net waar de schoen wringt. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat onze smartphones weliswaar aan het eind van bijna iedere dag aan de lader moeten, maar gedurende de dag een lader opzoeken is zooo 2013, toch?

Uiteraard heb ik mijn bevindingen ook bij Samsung neergelegd. Die bleken van Goede Vrijdag een vrije dag gemaakt te hebben dus wordt het even afwachten op een reactie van de fabrikant. Die komt ongetwijfeld vlak na het paasweekend, ruim voordat de Galaxy S6 (edge) in de winkels verschijnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.