Nieuws
04 april 2014 - Ron Smeets

Het einde van Europese roaming tarieven is in zicht

Het Europees parlement heeft gisteren gestemd over een aantal nieuwe Telecom regels. Neelie Kroes (foto) wilde de netneutraliteit deels opheffen zodat providers de mogelijkheid krijgen extra geld te vragen voor populaire, en netwerk belastende, diensten zoals YouTube. Het EU parlement zei daar nee tegen en dus blijft de netneutraliteit, binnen de EU gehandhaafd.

Minstens net zo belangrijk was echter de aanname van een nieuwe regelgeving die er voor moet zorgen dat de raoming tarieven voor bellen, sms'en en mobiel datagebruik binnen de 28 EU landen helemaal gaan verdwijnen.

Mits de overheden van de diverse landen de regelgeving accepteren, en dat lijkt zeer waarschijnlijk, betekent dit dus dat we vanaf 15 december 2015, over goed anderhalf jaar dus, overal binnen de EU dezelfde tarieven betalen die gelden voor de abonnementen die klanten in hun eigen land afgesloten hebben. Met andere woorden; heb je straks een abonnement met onbeperkt bellen, sms'en en 1GB data, dan hoef je geen aparte bundel meer af te sluiten voor gebruik van die diensten binnen de EU en worden er ook geen extra kosten meer in rekening gebracht. Al je belminuten, sms'jes en MB's worden dan gewoon uit de bundel van je abonnement afgerekend.

Een goede zaak, maar het is wel nog even afwachten of deze maatregelen gevolgen gaan hebben voor de huidige abonnementstarieven. De providers zullen de omzetderving die gepaard gaat met het niet meer mogen rekenen van roaming kosten ongetwijfeld gaan verdelen in de abonnementen, lijkt mij zo. Hoe dan ook, de roaming tarieven zijn, met dank aan het Europees parlement, Viviane Reading en Neelie Kroes, de afgelopen vier jaar al fors verlaagd en staan nu dus op het punt helemaal te verdwijnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.