Nieuws
24 juni 2019 - Luc Meijs

Het einde van Asus in Nederland? Door geschil geen verkoop smartphones meer

De Taiwanese fabrikant Asus, bekend van hun computers, laptops, moederborden en smartphones mag door een recent patentgeschil geen smartphones meer in de Nederlandse schappen leggen. 7 mei 2019 werd het (eind)oordeel geveld dat Asus al zijn smartphone- activiteiten in Nederland moet stoppen en daarbij alle producten uit onze schappen halen. Het gaat om smartphones van de fabrikant zoals de Asus ROG gamer phone en de net nieuw aangekondigde Zenfone 6 met flipcamera. Deze laatste smartphone was nog heel interessant ook, met zijn prijskaartje van 499 euro en ongeveer dezelfde specificaties als de OnePlus 7 bevindt deze smartphone zich in een spannend segment.
 
3g patent
 
Philips bezit een aantal patenten waaronder een essentieel 3g patent. Dit houdt in dat je als fabrikant een licentie moet afnemen bij Philips als je 3g in een apparaat wilt inbouwen.  fgelopen 2013 zou Philips de Taiwanese fabrikant al hebben gecontacteerd met het verzoek om een licentie af te nemen voor dit patent. In 2015 heeft Philips nogmaals Asus proberen te contacteren door middel van een conceptlicentie toe te sturen, echter werd deze wederom door Asus genegeerd. Omdat de Taiwanese fabrikant niks van zich liet horen gedurende een behoorlijke periode zag Philips zich gerechtvaardigd om een rechtzaak aan te spannen omtrent deze licentie voor het 3g patent. Twee jaar later is de rechtbank klaar voor een uitspraak en valt dit zeer nadelig uit voor Asus. Totdat de fabrikant Philips betaalt mag deze geen smartphones meer verkopen waarin deze 3g module zit (feitelijk alle smartphones) in de Benelux. Asus geeft in een verklaring naar Tweakers aan dat ze zich aan de uitspraak van de rechtbank houden en alle activiteiten in Nederland zullen stoppen. De fabrikant overweegt nog om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak echter is daarover nog niks bekend. Asus heeft in juli de release van de Asus ROG Phone 2 gepland, het is ook maar afwachten of deze naar de Benelux komt vanwege dit euvel.
 

Wiko en Archos in hetzelfde schuitje
 
Ook fabrikanten als Wiko en Archos zijn momenteel in een rechtszaak verwikkeld met Philips. Van deze rechtzaken zullen binnenkort uitspraken komen en valt het nog maar te bezien of deze fabrikanten ook hun toestellen uit onze schappen moeten halen. Persoonlijk denk ik dat Archos het niet veel schaadt, gezien de fabrikant niet echt op de Nederlandse smartphoneradar zit. Bij Wiko is dit een heel ander verhaal, de Franse/Chinese fabrikant bracht niet lang geleden een aantal scherp geprijsde smartphones op de markt. De Wiko View 3 en View 3 Pro zijn twee verrassend complete modellen met een groot scherm, degelijke specificaties en een zeer vriendelijk prijskaartje.
 

Ook hier blijkt weer dat de patentenoorlog nog dagelijkse kost is voor veel fabrikanten en dat het daadwerkelijke repercussies heeft voor de verkoop van producten en diensten. Wij hopen in ieder geval dat Asus terugvecht of simpelweg betaalt voor de patenten en weer terug op de Nederlandse markt verschijnt. Met de recent gepresenteerde Asus Zenfone 6 en zijn aparte flip camera liet de fabrikant na lange tijd weer weer een frisse wind waaien door de smartphone business. Het toestel ziet er op papier veelbelovend uit en heeft ook nog eens een zeer scherp concurrerend prijskaartje me, het is zonde als dit soort toestellen geen kans krijgen op onze markt.