Nieuws
01 augustus 2016 - Ron Smeets

Het einde lijkt in zicht voor Windows Mobile en de Microsoft smartphones Verkoop Lumia smartphones daalt met bijna 80% in een jaar tijd

Het begint er steeds meer op te lijken dat het einde in zicht komt voor Microsoft en Windows Mobile als smartphone fabrikant en -OS. In het tweede kwartaal van dit jaar gingen nog maar 1.2 miljoen Windows Mobile toestellen van Microsoft over de toonbanken. De verkoopcijfers daalden de afgelopen vier kwartalen in totaal met bijna 80%, van 5.8 via 4.5 en 2.3 naar 1.2 miljoen. In het jaar daarvoor werden nog 36.8 miljoen Lumia's aan de man en vrouw gebracht. Ofwel. de neergaande trend is ook met de komst van Windows Phone 8.1 en Windows Mobile 10, beiden alom gezien als de echte start van een comeback voor Microsoft in de smartphone wereld, geen halt toegeroepen. Sterker nog, het is alleen maar slechter geworden.

Ik kan niet zeggen dat ik heel erg verrast ben door de aanhoudende slechte resultaten van Microsoft's smartphone tak; voorheen ook wel bekend onder de naam Nokia. Daarmee is overigens niet gezegd dat ik Windows Mobile een slecht OS vind. In tegendeel. Ik roep al jaren (vanaf Windows Phone 7) dat het Microsoft smartphone OS een prima, eenvoudig en zeer gebruiksvriendelijk alternatief is voor Android. Daarnaast zijn de toestellen over het algemeen ook veel goedkoper dan die van Apple en Samsung maar doen ze qua specs nauwelijks onder voor de duurdere concurrenten. Kortom, er waren genoeg redenen aan te wijzen die de Nokia, en nu Microsoft, Lumia's tot een succesnummer konden maken. En toch is dat na bijna vijf jaar nog altijd niet gebeurd en lijkt het er ook niet meer van te komen.

Waar is het dan mis gegaan? Dat blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar vanaf het eerste uur heb ik geroepen (en ik was daarin zeker niet de enige) dat enkele historische feiten een zware last zouden blijken te zijn voor Windows Phone / Mobile. De als een raket dalende populariteit van Nokia op het moment dat ze met Microsoft in zee gingen; en het feit dat de Finse fabrikant de smartphone plank tussen 2007 en 2010 diverse keren volledig misgeslagen had. Daarnaast had ook Microsoft met Windows Mobile bepaald geen goede reputatie als het gaat om smartphones. De eerste versies van het mobiele windows besturingssysteem waren letterlijk ietwat uitgeklede versies van de desktop variant en qua gebruiksvriendelijkheid slechter dan een Trabant en trager dan een naaktslak.

Met andere woorden. Nokia en Microsoft begonnen in 2011 niet alleen aan een nieuwe uitdaging, maar ook aan een wedstrijd waarin de twee al met 3-0 achter stonden. De enorme populariteit die Android en iOS op dat moment al bereikt hadden zorgden er ook nog eens voor dat Microsoft en Nokia alleen de blessuretijd nog restte om een vrijwel zekere nederlaag te voorkomen. De beschadigde reputatie van beide merken in de smartphone wereld leek, en dat blijkt nu wel bijna zeker, een onoverkomelijke drempel te worden.

Toch wist Microsoft er op de een of andere manier, vooral door de vette bankrekening, een verlening uit te slepen. Dat ging dan wel ten koste van Nokia als merknaam voor smartphones. Windows 10 Mobile en de nieuwe Microsoft Lumia's moesten het tij gaan keren. Nu blijkt echter dat ze daar niet in geslaagd zijn. De Microsoft Lumia's lijken ruim een jaar later in de verlenging echter alsnog ten onder te gaan. De fabrikant heeft een wonder nodig om de penaltyreeks te halen. En als dat al gebeurd, dan zal een loterij gaan bepalen of we in 2017 nog (veel) nieuwe Microsoft smartphones zullen gaan zien. Ik vrees het ergste.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.