Nieuws
29 november 2007 - Ron Smeets

Het 3.3 miljardste mobiele abonnement

Vanaf vandaag is officieel meer dan de helft van de totale wereldbevolking mobiel bereikbaar.

Een onderzoek van Informa Telecoms & Media heeft namelijk uitgerekend dat ergens in de loop van vandaag het 3.3 miljardste mobiele abonnement aangesloten is. En dat staat gelijk aan 50% van de bevolking op onze aardkloot.

Natuurlijk moeten we daarbij formeel ook rekening houden met het feit dat een groot aantal mobiele bellers meer dan één abonnement heeft, maar puur rekenkundig gezien klopt de stelling natuurlijk wel.

Informa heeft ook uitgerekend dat momenteel meer dan 90% van de totale wereldbevolking op een plek woont waar een of meerdere mobiele netwerken actief zijn (en dekking hebben). Groeipotentieel is er dus nog voldoende, maar dat zal niemand verbazen.

Inmiddels zijn er ook al 59 landen waar de marktpenetratie van mobiele telefoons boven de 100% ligt en dat heeft dus te maken met het fenomeen dat steeds meer consumenten meer dan één abonnement hebben. Van de 224 landen waar mobiele netwerken actief zijn ligt dat percentage bij 27 nog onder de 10%. Wederom een bewijs dat de groei nog lang niet gestuit is of zal worden.

Ook leuk zijn de cijfers over de gemiddelde opbrengsten per abonnement per klant. Kuweit's provider Zain gaat daar aan de leiding met een gemiddelde van $71 (ca. 50 Euro), gevolgd door het Engelse Hutchison ('3') met $70,55 en Q-Tel uit Qatar met $69. Bij de operators met de laagste opbrengst per abonnement staat Hutchison uit Sri-Lanka 'bovenaan' met $2.83, gevolgd door CityTell in Bangladesh met $2.98 en Astelit (Oekraine) met $3 per abonnement per maand.Gerelateerde links:
4 miljard telefoonlijnen actief
Grens van 2.5 miljard mobieltjes gepasseerd
Dit jaar de helft van de wereldbevolking ‘mobiel’
In 2010 sturen we 2.300.000.000.000 SMSjes
Onderzoek: Aantal mobiele gebruikers wereldwijd ontstijgt de 2 miljard
GSM industrie wordt 53e economie ter wereld
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.