Nieuws
03 november 2014 - Ron Smeets

Here Maps en navigatie nu (in beta) voor alle Androids Gratis navigeren met de kaarten en app van Nokia

Aanvankelijk was Here Maps alleen beschikbaar voor Android toestellen waar het merk Samsung op stond. Dat is nu dus verleden tijd. De app is weliswaar nog in een beta stadium, maar ik heb hem vanochtend geinstalleerd op mijn Xperia Z3 en zo op het eerste gezicht werkt hij prima.

Goed nieuws dus voor iedereen die op zoek is naar een goede, en gratis, gesproken navigatie met verkeersinfo, voetgangersnavi en openbaar vervoer dienstregelingen en de optie om kaarten offline te installeren zodat je ook buiten Nederland (of België) kunt navigeren zonder roaming (data) kosten.

De app is overigens nog niet in de Play Store te vinden maar te downloaden via de beta Android site van Here. Tijdens de installatie bleek wel dat ik de optie waardoor apps van 'onbekende bronnen' geinstalleerd mogen worden even moest aanzetten. Voor Here Maps is dat natuurlijk geen probleem, maar het is wel raadzaam om die optie daarna weer aan te zetten.

Enfin, inmiddels heb ik ook al de nodige kaarten gedownload en ik ga de komende weken, en misschien nog wel veel langer, met Here op mijn Z3 navigeren. Mijn TomTom 1005, die ik drie jaar met veel plezier gebruikt heb, ligt nu in de kast (scheelt weer een apparaat om mee te sjouwen). Het is, vind ik, niet meer van deze tijd om nog tientallen Euro's per jaar te moeten neertellen voor verkeersinformatie en flitsers als er inmiddels al zoveel alternatieven beschikbaar zijn die (bijna) net zo goed functioneren, maar dit ter zijde.

Mocht je de beta versie van Here Maps op jouw Android smartphone (minimaal Android 4.1 en 1GB RAM) willen installeren, surf dan met de browser van je toestel naar deze link: http://here.com/beta/android. Daar kun je het installatiebestand van de app downloaden (ca 38 MB). 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.