Toestellen
18 november 2014 - Ron Smeets

HEMA smartphones wellicht weer snel uit de schappen HEMA H3 en H5 zouden illegale klonen zijn

Sinds gisteren verkoopt de HEMA ook eigen merk smartphones en tablets via haar webshop en het is de bedoeling dat die toestellen vanaf 8 december ook in de winkelschappen van het warenhuis liggen. De vraag is vandaag echter gerezen of dat nog wel gaat lukken. De HEMA wordt er namelijk van beticht dat de H3 en H5 smartphones illegale kopieën zijn van bestaande ZOPO toestellen, de 1000S Millia en de ZP590 Budget, en dat aan het warenhuis geen toestemming verleend is om deze imitatie toestellen in Nederland te verkopen.

Als dit inderdaad klopt dan slaat de HEMA een behoorlijke flater. Vooralsnog is de zaak nog in onderzoek maar inmiddels heeft GN8, dat naar eigen zeggen volledig buiten deze zaak staat, wel een verklaring van ZOPO verspreid. De reden dat GN8 er nu wel bij betrokken wordt heeft te maken met het feit dat zij in het verleden de Whoop telefoons aan de HEMA leverden en nu dus in verband gebracht worden met de H3 en H5. Dat leidt er weer toe dat GN8 dus ook vragen krijgt over het feit dat de twee nieuwe HEMA toestellen zoveel op de voornoemde ZOPO modellen lijken. Kunnen jullie het nog volgen?

Hoe dan ook, de verklaring van ZOPO liegt er vooralsnog niet om, compleet met caps-lock gebruik om de intenties van de Chinese fabrikant nog even wat aan te dikken!:
"Er is door ZOPO BENELUX geen toestemming verleend aan HEMA om de kloon / imitatie modellen H5 en H3 te mogen verkopen in Nederland. Wij verlenen voor deze toestellen van HEMA dus ook geen service of garantie.ZOPO BENELUX zal er alles aan doen om kloon / imitatie modellen van ZOPO producten uit de markt te halen om niet geassocieerd te worden met kloon / imitatie en de kwaliteit van originele ZOPO producten te waarborgen.

INMIDDELS ZIJN ER GERECHTELIJKE STAPPEN GESTART OM DE INVOER VAN DEZE IMITATIE MODELLEN TE STOPPEN."

UPDATE (14u40):
Inmiddels heeft de HEMA ook officieel gereageerd op de aantijgingen van ZOPO Benelux. Het warenhuis stelt in een verklaring dat men de exclusieve rechten gekregen heeft op de verkoop van de H3 en H5 smartphones onder haar eigen merknaam. De HEMA overweegt op haar beurt weer juridische stappen te ondernemen tegen ZOPO Benelux.

De verklaring van de HEMA: Het nieuws dat Zopo Benelux naar buiten heeft gebracht dat HEMA H3 en HEMA H5 imitatie versies zijn van ZOPO toestellen is klinkklare onzin!

De smartphones van HEMA zijn speciaal voor HEMA ontworpen en geproduceerd. HEMA kent een eigen garantieregeling en reparatieservice. HEMA heeft van de producent exclusieve rechten gekregen op de H3 en H5 telefoons om deze onder eigen merk te verkopen. HEMA heeft dus geen toestemming nodig van Zopo BeNeLux. HEMA overweegt juridische stappen tegen dit bedrijf.

Op dit moment werkt de HEMA aan een reactie, cq. statement, over deze aantijgingen. Het kan natuurlijk altijd nog zo zijn dat het warenhuis wel degelijk van de Chinese fabrikant een licentie heeft gekregen om de H3 en H5 onder haar eigen naam te verkopen maar dat diezelfde Chinese fabrikant dat vervolgens is vergeten te melden aan ZOPO. 

Ik blijf er ook na de verklaring van de HEMA bij dat de speculatie dat het gaat om klonen van de bestaande ZOPO toestellen, gezien de enorme gelijkenis, niet echt relevant is. De ZOPO 1000S Millia oogt iets smaller dan de H5 van de Hema, maar ik denk toch echt dat de toestellen uit dezelfde fabriek afkomstig zijn. Het heeft er alle schijn van dat de ontstane situatie tussen ZOPO en de HEMA het gevolg is van een fout van de Chinese fabrikant die nagenoeg dezelfde toestellen exclusief aan twee leveranciers beloofd heeft. Ofwel, Chinese fabrikanten die er om bekend staan schaamteloze kopieën te maken en nu met elkaar (of eigenlijk zichzelf) ruzie lijken te krijgen over het kopiëren van kopieën, of zoiets ;)

De afbeeldingen hieronder van de ZOPO 1000S Millia en de HEMA H5 laten in ieder geval weinig ruimte voor de discussie of een kloon, danwel hetzelfde een toestel uit dezelfde fabriek, is ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Ook interessant