Entertainment
03 augustus 2009 - Ron Smeets

Hema onthult dure buitenlandse beltarieven

De Hema staat toch vooral bekend vanwege de vele koopjes en natuurlijk de beroemde rookworst. Maar als we het warenhuis mogen geloven dan is bellen naar het Polen en België met een Hema Prepaid kaart ineens wel heel erg duur geworden.

Sinds 1 Juli gelden voor mobiel bellen naar landen van de EU een maximaal tarief van 51 cent per minuut. Echter, volgens de meest recente Hema folder (Nr. 12) betalen klanten met een Hema KPN Prepaid kaart €1,41 per minuut, ofwel 90 cent meer dan maximaal toegestaan is. Een typisch geval van 'foutje, bedankt!'? Of toch niet?

Het lijkt erop dat de tarieven die de Hema in haar folder vermeldt, en online inmiddels gecorrigeerd heeft, toch juist zijn. De maximale roaming tarieven die sinds 1 Juli binnen de EU gelden, zijn namelijk alleen van toepassing wanneer je vanuit het buitenland (binnen de EU) naar een ander EU land belt. Bel je echter vanuit Nederland met je Nederlandse mobieltje naar een ander EU land, dan gelden de buitenland tarieven zoals de providers ze zelf bepalen. (Zie ook de tariefvoorbeelden in onderstaande linkjes, met dank aan de oplettende lezer Boris).
http://kpn-mobiel.nl/web/show/id=60461?step=2&Country=Polen&tax=1&AbonnID=59
http://kpn-mobiel.nl/web/show/id=60461?step=2&Country=Belgi%25EB&tax=1&AbonnID=59

Een bizarre situatie die natuurlijk niet echt lang te handhaven zal zijn. Een Belg die vanauit Nederland met zijn mobieltje naar een Pools mobiel nummer belt betaalt nu namelijk 51 cent per minuut terwijl je als Nederlander dan dus €1,41 moet betalen (bij KPN en Vodafone). Natuurlijk ga ik bij de verschillende providers navragen hoe het nu precies zit en of er (binnenkort) nog verandering in gaat komen. Wordt vervolgd!

Hema-Folder-Prepaid De HEMA folder.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.