Toestellen
03 november 2016 - Ron Smeets

Heeft Huawei met de Mate 9 de perfecte Noteoplossing gevonden? De nieuwe phablet van Huawei zou zo maar eens een écht succesnummer kunnen worden

Huawei heeft zojuist hier in München de Mate 9 officieel onthuld. Wat direct opvalt is het feit dat er twee uitvoeringen van de Mate 9 gemaakt zijn. Het is misschien een beetje leedvermaak, maar je kunt er gewoonweg niet omheen dat de Chinese fabrikant geen beter moment had kunnen kiezen om een concurrent van de Galaxy Note 7 op de markt te zetten. Al was het maar vanwege het eenvoudige feit dat de Samsung phablet al dood en begraven is.

Tel daarbij op dat tot nu toe het enige serieuze alternatief voor de Note 7, de iPhone 7 Plus, geen Android draait en een stuk duurder is en dan kom je vanzelf bij de conclusie dat er in potentie al een stevige basis ligt om van de Mate 9 een succesnummer te maken. In het segment van de phablets bedoel ik dan wel. De perfecte Noteoplossing dus ;)

Uiteraard is het daarvoor minstens net zo belangrijk hoe goed de nieuwe Huawei phablet is - de specs en prestaties - en of hij er ook een beetje toonbaar - het design en de bouwkwaliteit - uit ziet.

Enfin, wat heeft Huawei nu precies in München gepresenteerd? Zoals gezegd komen er twee Mate 9 modellen. Een 'platte' met een 5.9 inch scherm en een zogenaamd Porsche design model die uitgerust is met een 3 liter V10... uhhm... 5.5 inch gebogen, ja, een 'edge' dus, AMOLED display. In Nederland zal die laatste helaas, voorlopig althans, niet in de winkels verschijnen. Dat wil zeggen, je zou er wel eentje kunnen gaan kopen, maar dan moet je naar China of, en dat is veel dichterbij, naar een van de Porsche design winkels in Zwitserland. Porsche staat natuurlijk voor luxe en dat betekent dus dat je daar iets meer voor zult moeten neertellen dan voor de 'gewone' Mate 9 die 649 euro gaat kosten en medio deze maand, november, al verkrijgbaar zal zijn.

Huawei heeft er voor gekozen om de Mate 9 te voorzien van een 5.9 inch full HD display. De Chinese fabrikant houdt daarmee nog steeds vast aan de mening dat ze geen echte meerwaarde, anders dan een sneller leeglopende accu, zien in het toepassen van een scherm met een hogere, QHD. resolutie. Dat is anno 2017, want dat is toch vooral het jaar dat de Mate 9 zijn (verkoop)successen zal moeten behalen, een beetje achterhaald als je het mij vraagt.

Over de accu gesproken; Huawei gaat er prat op om te benadrukken dat in de Mate 9 "Een veilige batterij die sneller oplaadt" zit. Zo werd het ook letterlijk gepresenteerd. "...de batterij is voorzien van de aller modernste beveiligingsmethoden, waaronder Super Safe 5-gate protection voor optimale veiligheid en een lange levensduur van de batterij, door real-time monitoring van spanning, stroom en temperatuur."

Toch een kleine sneer aan het adres van Samsung dus, zonder verdere details of namen te noemen. Uiteraard zijn 99.9999% van alle smartphone accu's veilig en heeft Samsung gewoon een beetje (veel) pech gehad. Bovendien is nog lang niet zeker dat de oorzaak van die exploderende accu's bij die accu's zelf gezocht moet worden, maar dit ter zijde.

Belangrijker is de capaciteit en het uithoudingsvermogen van de accu. Die van de Mate 9 meet 4000mAh en met de bijgeleverde SuperCharge lader kun je hem binnen anderhalf uur volledig opladen. Over het uithoudingsvermogen kan ik nu nog niet veel meer zeggen. Daarvoor moet ik het testexemplaar dat hier uitgedeeld werd wat langer in gebruik nemen. Huawei zegt dat 20 minuten opladen voldoende accucapaciteit levert om het toestel een volledige dag te kunnen gebruiken. En volledig opgeladen zou je de Mate 9 volgens de fabrikant twee dagen ononderbroken moeten kunnen gebruiken. Dat klinkt veelbelovend voor 'heavy users'.

De nieuwe Huawei phablet heeft net als de P9 een duo 'Leica' camera aan de achterzijde. Dit is wel al de tweede, doorontwikkelde, generatie van die camera met een 12 megapixel RGB en een 20 megapixel monochroom sensor. Bij de P9 leverde de eerste versie van die camera al zeer goede kiekjes en bijzonder effect-mogelijkheden (Bokeh bijvoorbeeld) op dus ik ben zeer benieuwd naar de prestaties van dit nieuwe model.

De krachtbron van de Mate 9 is een octa core Kirin 960 processor met 4GB RAM en 64GB geheugen (uitbreidbaar met max. 256GB microSD). Voor een volledig overzicht van de specs verwijs ik naar de lijst onderaan dit artikel.

De Emotion User Interface van Huawei, EMUI, staat niet bekend als een van de meest gebruiksvriendelijke UI's. Dat komt met name door het ontbreken van de zogenaamde app-drawer; een menu waarin alle apps verzameld staan zonder dat je daarvoor 'tig' homescreens of app-folders hoeft aan te maken. Persoonlijk heb ik daar, zeker met de vierde versie van de EMUI, niet zo veel last van, maar dat is mijn subjectieve mening.

Huawei heeft bij de nieuwste versie van de EMUI, 5.0, gekozen voor een zogenaamd zelf-lerende User Interface. Het komt er op nier dat EMUI onthoudt welke apps je vaak, of regelmatig, gebruikt en die worden dan op het eerste of tweede scherm geplaatst. Dat op zich is overigens niet heel nieuw want de UI's van Samsung en Sony, bijvoorbeeld, hebben die functie al jaren. Huawei gaat echter nog een stapje verder. Apps die veel gebruikt worden krijgen naar verloop van tijd, als de zelf-lerende functie genoeg geleerd heeft ;), ook meer systeemcapaciteit ter beschikking en voorrang bij het alloceren van geheugen en processor capaciteit. Of zoals Huawei het zelf verwoordt:

Met EMUI 5.0 wordt de Mate 9 in de loop der tijd intelligenter en efficiënter door zich in te stellen op de gedragspatronen van de gebruiker. Veelgebruikte apps krijgen prioriteit bij het gebruik van de beschikbare systeemcapaciteit. Op die manier maakt EMUI 5.0 dit toestel minder gevoe­lig voor achteruitgang in de prestaties dan andere smartphones en blijft de gebruikerservaring op peil.

EMUI 5.0 maakt een gloednieuw, intuïtief interface design mogelijk. Meer dan de helft van de functies is nu binnen twee klikken te bereiken, terwijl meer dan 90 procent binnen drie klikken onder handbereik is.

Qua design is de standaard Mate 9 een typische phablet. Het toestel voelt wel goed en degelijk aan. En dankzij de relatief dunne randen aan boven- en onderzijde oogt, en is, hij ook compacter dan je van een 5.9 inch phablet zou verwachten. Het Porsche model is, mede door het gebruik van het gebogen AMOLED scherm een heuse lust voor het oog. Jammer dat die niet naar Nederland en België gaat komen, maar wellicht dat Huawei zich de komende weken of maanden nog bedenkt. Ik ben namelijk van mening dat dat model een hit zou kunnen worden bij de vele 'Edge' liefhebbers die ons land al rijk is. Natuurlijk moet de Porsche versie van de Mate 9 dan wel een enigszins betaalbaar prijskaartje krijgen. Op het moment dat ik dit schrijf was die nog niet genoemd, maar eerdere geruchten spraken al over 1100 euro. Dat zou wel iets aan de hoge kant zijn voor de meeste 'edge' fans. Enfin, even afwachten dus maar.

Tot zover voor nu. De presentatie is nog in volle gang en ik zal gedurende de komende uren nog wat live foto's aan dit artikel toe proberen te voegen, Lukt dan niet, dan volgen die iets later ;)

Alle specs van de Mate 9 op een rijtje:
Scherm: 5.9 inch IPS, 1920x1080, 373ppi

Processor: Kirin 960 Octa-Core, 4x2.4GHz (Cortex A73), 4x1.8GHz (Cortex A53) GPU: Mali G71 MP8

Operating System
AndroidTM 7.0, EMUI 5.0

Geheugen
RAM: 4GB LPDDR4 RAM, 64GB UFS 2.1
ROM: microSDTM card up to 256GB

Camera
Achterzijde: 2nd generation Leica Dual Camera, 12MP RGB en 20MP monochrome
sensors, Hybrid Zoom, 4-1 AF, OIS, 4K video, dual-tone fl ash
Front: 8MP, AF

Accu
4000mAh, HUAWEI SuperCharge
Oplaad tijd: 90 minutes for a full charge

Connectivity
WiFi: a/b/g/n/ac
Bluetooth®: 4.2
NFC: yes
USB connector: USB Type-C™ (High Speed USB 2.0)
USB features: Charging, OTG, MTP, tethering

Interaction
Fingerprint 3.0: Tap to unlock, answer calls, stop alarm, photo/video shutter, slide pictures in gallery, pull notifi cation panel
Knuckle: Take screenshots, record screencast, switch between apps

SIM
Dual SIM:
Nano SIM + Nano SIM

Network
4G FDD: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B9/B12/B17/B18/B19/B20/B26/B28/B29
4G TDD: B38/B39/B40/B41(100M)
3G: B1/B2/B4/B5/B6/B8/B19

Voice
4 microphone noise suppression

Weight
Ca. 190g