Nieuws
12 augustus 2019 - Luc Meijs

HarmonyOS gelanceerd voor slimme apparatuur Overal een consistente gebruikerservaring

Tijdens de Developer Conference in China heeft Huawei het doek van hun eigen besturingssysteem getrokken. HarmonyOS (ookwel bekend als HongMengOS) is vanaf heden een feit en zal langzaam maar zeker steeds meer gebruikt worden op slimme apparatuur van de fabrikant en dochterondernemingen. Het nieuwe besturingssysteem is ontworpen om een consistente gebruikerservaring te leveren voor alle apparaten. Hoewel het in eerste instantie enkel op laptops en wearables wordt geïmplementeerd, kan de fabrikant wel altijd terugvallen op het systeem indien er weer sancties worden opgelegd.
 
Richard Yu, CEO van Huawei's Consumer Business Group: ''In deze tijd verwacht de consument een holistische, intelligente gebruikerservaring op alle apparaten. Om dit te ondersteunen hebben we een besturingssysteem ontwikkeld met verbeterde cross-platform mogelijkheden. HarmonyOS ondersteunt scenario's, kan worden gebruikt op een breed scala aan apparaten en platforms en voldoet aan de vraag van de consument naar snelle gegevensoverdracht en sterke beveiliging''.
 
Wat is HarmonyOS?
 
Het eigen nieuwe besturingssysteem van Huawei is net als Android gebaseerd op Linux. De fabrikant gebruikt hier echter zijn eigen microkernel en ARK compiler voor, dit maakt het voor developers toegankelijker om productief apps en andere software te ontwikkelen. In een eerder artikel over HarmonyOS, kon je al zien hoe het nieuwe OS er ongeveer gaat uitzien. En hoewel het systeem er net als dat van Android uitziet, zal een complete overstap naar dit systeem op sommige markten niet logisch zijn. Het nieuwe systeem zal voornamelijk in eigen land en omstreken gepushed worden om hiermee de afhankelijkheid van derden te beperken. HarmonyOS is dus net als Android een universeel besturingssysteem voor al je slimme apparaten, developers kunnen net als bij Android apps hiervoor ontwikkelen en makkelijk omzetten om het gebruik per type apparaat aan te passen. Op het gebied van veiligheid van de software heeft Huawei ook grote stappen gezet. Google zelf sprak recentelijk over hoe onveilig andere Android-gebaseerde software zou zijn tegenover het origineel. HarmonyOS is gecertificeerd met TEE (Trusted Execution Environment), deze certificering zorgt voor een beveiligde gegevensverwerking. Een TEE bestaat uit een beveiligde zone die deel uitmaakt van de processor en gelijk loopt met het besturingssysteem, dit is vergelijkbaar met het Trusty TEE van Android bijvoorbeeld.
 

Gaat HarmonyOS Android en de EMUI skin vervangen?
 
Kort door de bocht is het antwoord nee, HarmonyOS gaat Android niet op korte of lange termijn vervangen. In eerste instantie zal het op apparaten zoals wearables, laptops en TV’s worden geïmplementeerd. Deze apparaten zullen naar verwachting enkel nog in het thuisland uitgebracht worden, waarbij de komende drie jaar nog veel gesleuteld/verbeterd zal worden aan het systeem. Huawei lichtte wel specifiek toe dat ze liever niet van Android afstappen voor hun mobiele divisie echter niet zullen twijfelen mocht een bepaalde grootmacht te ver gaan met sancties en handelsverboden, waardoor er geen toegang meer is tot het besturingssysteem van Google zelf.
 
''Wij geloven dat HarmonyOS de industrie nieuw leven zal inblazen en het ecosysteem zal verrijken'', aldus Richard Yu. ''Ons doel is om mensen een echt boeiende en gevarieerde ervaring te bieden. Om dit nieuwe ecosysteem uit te bouwen nodigen we ontwikkelaars uit de hele wereld uit om zich aan te sluiten''.
 
Hoewel er een aantal geruchten de ronde gaan over een eerste HarmonyOS smartphone, zullen wij deze in Europa waarschijnlijk niet ter gebruik / review krijgen. Een lancering van een dergelijk toestel in eigen land is veel logischer gezien er in China bepaalde Google-diensten geblokkeerd zijn. Met de reveal van de nieuwe Mate series om de hoek, kunnen we dus vooralsnog geen HarmonyOS verwachten. Wel heeft Huawei een nieuwe update getoond van hun huidige EMUI skin, het nieuwe EMUI 10 gebaseerd op Android 10 (Q). Veel informatie werd er nog niet gegeven over het systeem echter kunnen we het vanaf 8 september verwachten op toestellen zoals de nieuwe aankomende Mate devices de P30 en P30 Pro. Voor de volledige lijst toestellen die de nieuwe EMUI skin tegemoet zullen zien; klik hier.
 

Heel veel informatie is er vooralsnog niet bekend buiten dat er vanalles aan zit te komen van de Chinese fabrikant. Het nieuwe HarmonyOS zal binnen nu en enkele jaren een reële competitie worden voor andere systemen en naargelang hoe de huidige president van Amerika zich gedraagt in het Oval Office, kan het prima gebruikt worden als vervanger voor Android op smart devices zoals smartphones en tablets. Er is nog een lange weg te gaan voor de fabrikant om dit tot een echt succes te maken. Huawei zal het aantrekkelijk moeten maken voor developers om apps voor het nieuwe systeem te ontwikkelen en dit tevens soepel over allerlei apparaten te laten lopen. We hebben dit in het (recente) verleden gezien bij Microsoft en hun universele Windows 10 platform. Echter was het voor Windows Mobile al te laat. Laten we hopen dat Huawei er meer succes mee heeft, een beetje competitie op de OS markt kan geen kwaad lijkt me.