Accessoires
02 december 2006 - Ron Smeets

Handzame brandstofcel acculaders vanaf 2008 te koop?

Als het aan SAIT en Samsung ligt wel. De twee hebben enige tijd geleden een samenwerkingsverband gesloten voor de ontwikkeling van draagbare brandstofcel accus die gebruikt kunnen worden voor het opladen van gadgets als mobiele telefoons, laptops en dergelijke.

Inmiddels zijn er al prototypes (zie foto) die klein en licht genoeg zijn om zonder veel problemen mee te kunnen nemen in je binnenzak, tas of dashboardkastje. Bovendien heeft ie geen moeilijke en op een chemisch laboratorium lijkend oplaadstation nodig. Hij werkt namelijk met cartidges die je kunt laten vullen of omruilen, net als bij je printer.

Volgens Samsung en SAIT is bovenstaand prototype zelfs 's werelds kleinste en lichtste brandstocel lader (BCL). Hij weegt nog geen 160 gram en is slechts 5mm dun.

Tijdens tests is gebleken dat deze BCL een normale GSM of ander mobiel gadget in een-vijfde van de tijd oplaad die normaal nodig is.

Inmiddels heeft dit prototype al 200 oplaadacties voltooid. het is niet helemaal duidelijk of dat met maar één brandstofcel lading gebeurt is of dat men de BCL tussentijds heeft moeten bijvullen.

Volgens de makers is deze BCL binnen 2 a 3 jaar klaar voor het grote werk. Wat hij dan moet gaan kosten is natuurlijk nog niet bekend. Hetzelfde geldt ook voor de cartigdes of het vullen.Gerelateerde links:
GSM's met methanol batterij op komst
Compleet brandstofcel systeem van Jadoo
Samsung toestellen met brandstof accu's op komst
NEC ontwerpt fuel cell phones
Methanol acculader in boekvorm
Brandstof accus nog te dik en zwaar
Power to our gadgets!
Batterij te snel leeg voor doorbraak multimedia
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Warning: include(cookie_banner.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/ftp/home/www.dutchdo.nl/html/shop/x/mc/footer_mc.php on line 314 Warning: include(): Failed opening 'cookie_banner.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /data/ftp/home/www.dutchdo.nl/html/shop/x/mc/footer_mc.php on line 314