Nieuws
10 december 2008 - Ron Smeets

Handsfree bellen niet altijd veiliger

Over dit onderwerp is al heel veel gezegd en geschreven maar aan de stroom van onderzoeken over de nadelige gevolgen van (handsfree) bellen in de auto zal voorlopig zeker nog geen einde komen.

Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat in 20 tot 30% van de verkeersongevallen, afleiding en gebrek aan aandacht bij de bestuurder een rol spelen.

Deze afleiding kan onder andere worden veroorzaakt door het afstemmen van de radio, door een gesprek te voeren met een passagier, door iets dat in of buiten de auto plaatsvindt of door mobiel bellen tijdens het rijden. In het laatste geval worden automobilisten 'fysiek' afgeleid doordat zij tegelijkertijd zowel de telefoon als het voertuig moeten bedienen. Het grootste gevaar vormt echter de 'cognitieve' afleiding: bestuurders moeten hun aandacht verdelen over het telefoongesprek en het autorijden.

Mmmh, als je dit zo leest dan zou je wellicht gaan denken aan een volledig verbod op bellen in de auto (en het verkeer), maar dat blijkt niet haalbaar, aldus Rijkswaterstaat.

BelCompany heeft nu, volledig belangenloos natuurlijk (ahum ;-)), aan de hand van de resultaten van een onderzoek over handsfree bellen van  een lijstje met tips samengesteld waarmee het bellen in de auto misschien weer een beetje veiliger wordt.

De meeste van deze tips liggen redelijk voor de hand maar het kan nooit kwaad om ze nog eens allemaal op te noemen:
- Bel alléén handsfree.
- Voer geen belangrijke zakelijke of emotionele gesprekken die extra aandacht vragen.
- Laat het doorgeven van een kort bericht aan een ander over, bijvoorbeeld een collega.
- Laat anderen korte mededelingen per sms doorgeven.
- Sms niet tijdens het rijden. Ook sms-en tijdens het rijden is verboden.
- Maak op de telefoon gebruik van snelkeuzetoetsen en spraakherkenning.
- Activeer Voicemail tijdens het rijden en bel pas na aankomst terug.
- Maak gebruik van doorverbinddiensten en programmeer deze functie onder spraakherkenning.  Op deze manier kan een nummer opgevraagd worden en wordt er meteen doorverbonden.
- Zoek voor een langer en/of belangrijk gesprek een rustige plaats op en zet de auto stil.

Enfin, doe er je voordeel mee.

Meer weten over het onderzoek? Download dan de factsheet (pdf).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.