Nieuws
21 juli 2010 - Ron Smeets

Hands on met Windows Phone 7

Afgelopen weekend verscheen een niet al te positieve eerste indruk van Windows Phone 7 online. De Amerikaanse blogger die er een tijdje mee gespeeld had oordeelde zelfs dat Windows Phone 7 "de moeite van het aanraken niet waard was". Gezien de flaters die Microsoft de afgelopen jaren met haar eigen smartphone OS geslagen heeft zou een volgende flop wel eens fataal kunnen worden voor de Smartphone aspiraties van de software gigant uit Seattle.

Zelf was ik, dat zullen de meeste lezers wel kunnen beamen, sinds enkele jaren ook niet echt meer onder de indruk van Windows Mobile. De recente (6.0, 6.1 en 6.5) versies waren doorgaans traag in gebruik en hadden bovendien een gebruiksonvriendelijke (touchscreen) User Interface. Vandaag mocht ik enkele uren 'spelen' met een Windows Phone 7 toestel van LG, de Optimus 7, waarop een versie van het OS stond die nagenoeg klaar was voor de consumentenrelease (die overigens nog tot ergens in Q4 op zich zal laten wachten). Mijn eerste indruk is een stuk positiever dan die van mijn Amerikaanse 'collega blogger'. Het lijkt erop dat Microsoft er eindelijk weer eens in geslaagd is een Smartphone OS te ontwikkelen dat snel en plezierig in gebruik is.

Eerste indruk Windows Phone 7

Helaas mocht ik tijdens mijn 'speeltijd' met de LG Optimus 7 geen foto's van het toestel en de UI maken dus daarop zullen jullie nog even moeten wachten, maar ik kan natuurlijk wel beschrijven wat ik er van vond. Overigens zijn er online al diverse hands-on video's te vinden van Windows Phone 7 toestellen. Een aantal van die filmpjes (met een Samsung toestel in de hoofdrol) heb ik hier geplaatst.

Het homescreen ziet er uit zoals we dat al kennen van de foto's die tijdens en na de lancering van Windows Phone 7 in Barcelona al meerdere malen gepubliceerd zijn (zie ook hieronder). Wat mij echter zeer positief verraste was de snelheid waarmee je tussen de diverse menu's kunt scrollen en switchen. Geen 'gehakketak' meer, goed leesbaar en ook prima te bedienen met de vingers. Gebruiksonvriendelijke zaken als de piepkleine invoervelden (voor bijvoorbeeld de tijd en de datum) behoren tot het verleden. Voorheen werden die irritante issues opgelost doordat fabrikanten hun eigen UI sausje over Windows Mobile goten, denk bijvoorbeeld aan HTC Sense op de HD2. Dat is mijns inziens nu niet meer nodig en zal bovendien de eerste maanden na de release van Windows Phone 7 ook niet mogelijk zijn omdat Microsoft voorlopig niet toe zal staan dat fabrikanten een eigen UI voor Windows Phone bouwen.

Het openen van, en schakelen tussen, applicaties gaat ook bijzonder snel en soepel. Natuurlijk, de LG Optimus 7 heeft een 1GHz processor, maar die hebben de meeste (moderne) Android toestellen ook. De menustructuur van Windows Phone 7 is even wennen, zeker als je nog nooit een Zune in handen gehad hebt (daar is de UI namelijk lichtjes op gebaseerd), maar de logische indeling van menu's en de bereikbaarheid (zonder veel clicks) is gewoon goed. Windows-Phone-7-People-menu

Een van de nadelen die afgelopen weekend genoemd werden was het ontbreken van multi-tasking. Dat klopt echter maar voor een deel. Windows Phone 7 ondersteunt wel degelijk multi-taking voor (embedded) applicaties van Microsoft (en mogelijk ook die van de fabrikanten zelf). Third party ontwikkelaars krijgen echter geen toegang tot de multi-tasking code van Windows Phone 7. Dat blijft natuurlijk jammer maar je kunt straks met je Windows Phone 7 toestel gewoon je mail, bowser, navigatie en mediaspeler (om er maar eens vier te noemen) gelijktijdig openen en switchen tussen deze applicaties zonder ze telkens te moeten openen en sluiten.

Een andere tekortkoming die werd genoemd is het feit dat Microsoft voor de webbrowser in Windows Phone 7 gekozen heeft voor de, nu la, verouderde IE7 (zonder HTML5 support). Ik moet zeggen dat je daar in het gebruik weinig van merkt. Natuurlijk zou het beter, moderner, zijn als er een IE versie met HTML5 support geinstalleerd zou zijn, maar ik denk dat Microsoft dat met een update gaat oplossen. De browser werkte in ieder geval goed en ook de multitouch zoomfunctie presteerde prima en heel soepeltjes. Ik denk dat er niet veel gebruiker zullen zijn die straks gaan klagen over de standaard browser van Windows Phone 7.

Waar ik heel erg van onder de indruk was, was de werking van het virtuele toetsenbord. Als je die opent dan lijkt hij in eerste instantie ietwat aan de kleine kant, aan beide zijden is namelijk op het scherm nog vrije ruimte dus ze hadden hem nog iets groter kunnen maken, maar de toetsen zijn ruim bemeten en je kunt er ook lekker snel op typen zonder dat letters overgeslagen worden. Ik heb dit direct geprobeerd, zonder dat ik het toetsenbord van tevoren al eens gebruikt had en was, zoals gezegd, behoorlijk onder de indruk van de gebruiksvriendelijke werking en het gemak waarmee je tekst kunt invoeren.

Terwijl ik de LG Optimus 7 gebruikte ontdekte ik wel nog enkele (kleine) bugs, maar volgens LG worden die allemaal, nog vóór de release, opgelost. Denk aan het niet altijd meedraaien van het display, bijvoorbeeld bij het intypen van zoekwoorden in Bing, en het feit dat ik geen statusbalk zag (om een url in te voeren) als ik de browser in landscape mode gebruikte.

Waar ik echter nog steeds niet echt van overtuigd ben is de toekomst van Windows Marketplace. OK, Microsoft maakt het voor ontwikkelaars een stuk makkelijker (en goedkoper) dan Apple om applicaties te ontwikkelen, maar als zij geen toegang krijgen tot de multi-tasking functies en de bestaande (Windows Mobile 6.5.3) applicaties niet werken op Windows Phone 7 toestellen dan ben ik bang dat de groei van het aanbod in de Marketplace niet veel sneller zal gaan dan de afgelopen zes maanden. In die periode zijn slechts enkele tientallen (Nederlandse) applicaties in de Windows Marketplace gepubliceerd. Wat volgens Microsoft wel een voordeel is voor ontwikkelaars van applicaties voor Windows Phone 7 is het feit dat men garandeert dat een Windows Phone 7 applicatie op ELK Windows Phone 7 toestel even goed zal functioneren. De ontwiikkelaars, maar ook gebruikers die af en toe van toestel switchen, zullen daar blij mee zijn. Natuurlijk heb ik dat, met één toestel van LG in mijn handen, nog niet kunnen testen, maar ik weet dat dit bij Android nog wel eens per merk (ondanks dat die dezelfde Android versie gebruiken) kan verschillen. Een applicatie die op de Samsung Galaxy S goed functioneert kan op, bijvoorbeeld, de Motorola Milestone dat soms niet doen.

Verder ben ik geen echt irritante issues tegengekomen. Daarbij moet ik natuurlijk wel eerlijk zeggen dat ik maar twee uurtjes met het toestel en OS heb kunnen doorbrengen. Dat neemt niet weg dat mijn eerste indruk behoorlijk positief is. En dat voor iemand die het eigenlijk wel helemaal gehad had met Windows Mobile ;-))) Ik ben zeer benieuwd wanneer ik de kans krijg om Windows Phone 7 wat langer te gebruiken en testen. Dan kan ik ook pas een definitief oordeel vellen over zaken als de kwaliteit (het uithoudingsvermogen) van de accu, de stabiliteit van het OS en het algehele gebruiksgemak. Tot zover mijn eerste, positieve, indruk van Windows Phone 7.

Hands on video's Windows Phone 7.

Via